Az ukránok profitálnak a lengyel madárinfluenzából

Az ukránok profitálnak a lengyel madárinfluenzából

agrarszektor.hu
Erősen visszafogja Európa csirkehús-előállításának növekedését az a tény, hogy éppen a legnagyobb termelőnél, Lengyelországban azonosították 18 telepen a magas patogenitású madárinfluenza-vírust. Az import nagyobb mértékben nőhet, mint a termelés, amiből megint Ukrajna profitálhat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió csirkehús-termelése 2020-ban is kissé (+1,1%) emelkedni fog az USDA szerint, ami a belső fogyasztás és export együttes növekedésének köszönhető. A közösség termelésbővülése tavaly még 1,6 százalékos volt, csak Lengyelországban 4 százalékkal több brojlercsirkét neveltek fel. Az ország néhány év alatt Európa legnagyobb baromfihús-előállítójává vált. A madárinfluenza azonban őket is elérte, így az idei termelésnövekedés 1,5 százalékosra lassulhat náluk az elemzők szerint. Csak február közepéig 18 víruskitörési pontot azonosítottak a lengyeleknél, alapvetően pulykatelepeken. Magyarországon januárban bukkant fel a magas patogenitású H5N8-as vírustörzs egy pulyka- és egy kacsatelepen.

Eközben Nyugat-Európában az elmúlt két év aszályos időjárása miatt még mindig magasak a takarmányárak, egyre szigorodnak az állat- és környezetvédelmi előírások, és növekszik az élő munkaerő költsége. Mindezen tényezők a termelés lassulásához vezetnek.

Ugyanakkor a csirkehús egyre népszerűbb az uniós fogyasztók körében, így az importált mennyiség 2 százalékkal emelkedhet 2020-ban. (Az EU önellátottsági szinteje 2018-ban 106 százalékos volt baromfihúsból - agrárszektor.hu.) A legnagyobb beszállító Ukrajna és Thaiföld, de Brazília is fokozatosan teret nyer. A teljes behozott mennyiség 15 százaléka származhat idén Ukrajnából az USDA szerint. Ami az exporot illeti: Afrika, Kína, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan, az Egyesült Arab Emírségek és a Fülöp-szigetek megtiltották a lengyel és a magyar csirkehús behozatalát, míg Ukrajna, Fehéroroszország, Hongkong, Japán, Kazahsztán, Oroszország, Örményország, Kuba és Szaúd-Arábia csak regionális tiltást alkalmaz.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03