Itt vannak a legfrissebb számok: nagyot változott a magyar baromfitermelés

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság adatai szerint 2019 első fél évében 11 százalékkal javult az Európai Unió baromfihúsexportja, amely így elérte a 948 ezer tonnát, a baromfihúsimport pedig 12 százalékkal nőtt, elérve a 446 ezer tonnát. A KSH adatai szerint ugyanebben az időszakban Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt és javult is. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézetének statisztikai jelentését elemeztük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Európa egyre több baromfihúst importál és exportál. Az Európai Bizottság adatai szerint 2019 első hat hónapjában 11%-kal nőtt az Unió baromfihúsexportja az előző év azonos időszakához képest, a baromfihúsimport pedig 12%-kal nőtt. Magyarország a tárgyidőszakban 5%-kal növelte a baromfihúsexportját, az importban pedig 7%-os növekedést figyelhettünk meg.

EZ IS ÉRDEKELHET
A vágócsirke magyarországi termelői árai és a csirkehúsok feldolgozói árai 2019 első hat hónapjában alapvetően enyhe növekedést mutattak 2018 első fél évéhez képest. A vágócsirke ára 3%-kal nőtt, az egész friss csirke -1%-kal csökkent. A friss, csontos csirkecomb ára 12%-kal nőtt, a csirkemáj és szív ára 6%-kal nőtt, a csirkemellé nem változott.

A vágópulyka termelői és feldolgozói értékesítési árai a vizsgált időszakban 5%-kal nőttek, a friss csontos alsó pulykacomb ára 3%-kal, a csontos felsőcombé 10%-kal nőtt. A pulykamell ára 16%-kal nőtt.

Magyarországon az elmúlt években felpörgött a baromfitermelés, amelynek hasznát látjuk a baromfihús-külkereskedelemben is. Magyarországon a baromfihúsok exportja 5%-kal, importja pedig 7%-kal nőtt. Ebből csirkehús kivitele 10%-kal nőtt, elérve az 58 ezer tonnát, a pulykahúsé viszont csökkent 6%-kal, így 18 ezer tonnát jelent. A csirkehús behozatala 7%-kal csökkent, így most 23 ezer tonnán áll, míg a pulykahúsé 2%-kal nőtt, elérve 3 ezer tonnát. 

A broilertápok ára összesen 4%-kal nőtt Magyarországon. Ebből az indító- és a nevelőtápok árainál 5-5%-os növekedést mért a NAIK AKI PÁIR, a befejezőtápnál viszont csak 3%-kal nőttek az árak. 


A vágócsirke élősúlyos termelői ára Magyarországon a legalacsonyabb, 282 forint/kg élősúly, de az is igaz, hogy nálunk már 1,2 kg-tól vághatónak minősül a csirke. Franciaországban, ahol nincs szabvány a vágócsirke élősúlyára, 287 forintba kerül a vágócsirke kilogrammja. 

Egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára az Európai Unióban a vizsgált időszakban nagy eltéréseket mutat az egyes országok tekintetében. A legnagyobb mértékű csökkenést Svédországban (-25%) és Belgiumban (-12%) láthatjuk. A csirkehús ára a leginkább Szlovákiában (+17%) és Olaszországban (+18%) nőtt. Az európai uniós átlag 2%-os, míg a magyarországi árak ehhez képest enyhébb, 1%-os csökkenést mutattak.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?