Szenzorhálózattal a minőségi borokért - Innováció a növényvédelemben

agrarszektor.hu
A szőlészeti növényvédelem világszerte jelentős probléma. A tavalyi szőlőterményt ért károk után ma már talán még nagyobb figyelem fordul a szőlőbetegségek megelőzésre, a jobb minőségű borok előállítására. Azonban a betegségek elleni védekezésnek már nem csak a gyakoribb, költséges permetezés lehet a fegyvere.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A SmartVineyard™ egy merőben új koncepciót jelent az eddig használt általános célú agrometeorológiai állomások után. A hagyományos eszközök mindössze egy ponton, akár tíz négyzetkilométeres területen mérnek, pontatlan, átlagolt adatokat szolgáltatva az egyébként változatos domborzatú, eltérő mikroklímájú szőlőkben.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei által kifejlesztett SmartVineyard™ - a Szőlőőr elnevezésű döntéstámogató rendszer lényege, hogy az egy ponton történő mérést a négy hektáronként lehelyezett állomások önszervező vezetéknélküli hálózatával váltja fel. Így minden egyes állomás percenként rögzíti a környezeti tényezőket, melyek időben és térben kimagasló pontosságú, táblaszintű előrejelzésekkel szolgálnak a leggyakoribb szőlőbetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás) kialakulási valószínűségéről.

Ezen adatok kiértékelésével megállapíthatóak a jellemző szőlőbetegségek terjedésének valószínűségi értékei, amelyből kiindulva további javaslatok adhatók a permetezés ütemezésére. A pontos méréseken alapuló, céltudatos permetezés pedig akár 30-40%-kal kevesebb permetszer felhasználással jár, mint a rendszeres megelőző jellegű permetezés, egészségesebb, kevesebb vegyszermaradványt tartalmazó szőlőt nyerve.

Egyedülálló megoldásként a SmartVineyard™ rendszer nem igényel semmilyen előképzettséget, a könnyen kezelhető érintőképernyős eszköz segítségével az adatokról közvetlenül a szőlőföldön is értesülhet használója.
Az előrejelzéseket nemzetközileg publikált matematikai modellek alapján számítja ki a rendszer, egyszerre több mérőpont adatait értékelve. A használt matematikai modelleket sikerrel alkalmazzák már USA, Chile, Argentína, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Ausztria szőlészetei.

A SmartVineyard™ már a partnerei között tudhat olyan innovatív megoldásokat szorgalmazó és környezettudatos szőlészeteket, mint a Tokaj Kereskedőház, a Kovács Nimród Winery, a Dula Szőlőbirtok Egerben, a muzslai Árendás Pincészet és a Béres Szőlőbirtok Erdőbényén.

További információ:
SmartVineyard™ - a Szőlőőr
Quantislabs Kft.
Nagymértékben csökkentjük a vegyszerfelhasználást a szőlészetben!
Műegyetemi Spin-off cég
1111 Budapest, Szent Gellért tér 4.
CH épület fsz. 9.
E-mail: info@quantislabs.com
tel: +36 1 463-2689
www.szőlőőr.hu
www.smartvineyard.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?