50 százalékos jövedéki adóemelés a nem minőségi szeszesitaloknál

agrarszektor.hu
Várhatóan 50 százalékkal drágul a nem minőségi szeszes italok jövedéki adója egy most elfogadott törvénymódosítás szerint.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Országgyűlés a napokban fogadta el a szeszes italok jövedéki adójának emeléséről szóló a törvénymódosítást, melynek értelmében 50 százalékos emelésre lehet számítani. Kivételt képez a sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok, ahol csak 5 százalékos lesz az adóemelés.

A Vidékfejlesztési Minisztérium illetékese kifejtette, a törvénymódosítással együtt járó rendkívül magas, 50 százalékos emelés kizárólag a gyengébb minőségű szeszesitalokra érvényes, a minőségiekre, mint például a whisky, a brandy vagy a pálinka, nem vonatkozik, ezeknél tehát kedvezőbb adómérték megállapítását ígérik.

Az új szabályzat nem titkolt célja, hogy a lakosságot az egészségesebb, természetesebb, kevesebb aromával dúsított szeszek fogyasztása felé terelje, és a valóban kiemelkedő minőségű szeszesitalokat illetve azok termelőit hozza kedvezőbb helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?