Csányi leállítja a sertésvágást a Pick Szegednél

agrarszektor.hu
Ha felépül a Bonafarm-csoport új "óriásvágóhídja".

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Leállítja a sertésvágást a Pick Szeged Zrt.-nél a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport, ha felépül a tervezett új vágóhíd a Mohács környéki Bólyon. A szalámi- és készítményüzem továbbra is üzemel majd, de egyes hírek szerint háromszáz ember munkahelye így is bizonytalanná válhat Szegeden.

A szegedma.hu értesülései szerint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó, a Pick termékeit gyártó Bonafarm-csoport már idén tavasszal belekezd az új vágóhíd felépítésébe a Mohács környéki Bólyon. A tervek szerint 2015 második felére készülne el Európa legmodernebb vágóhídja, így Szegedről is átkerül a vágás Mohács mellé.

A szegedi Pick naponta 2300 sertést vág le heti öt alkalommal, és 300 embert vesz részt a munkafolyamatokban. "A munkaszerződésben szerepel egy olyan kitétel a munkavégzéssel kapcsolatban, hogy 'a munkáltató által meghatározott, változó munkahelyen' kell, lehet dolgozni. Azaz, aki ezt a szerződést aláírta, tudnia kell, hogy bármikor 'átvezényelhetik' másik területre, városba is akár. Mohácson szükség lesz a szakszerű munkaerőre, úgyhogy biztos, hogy ennek a 300 embernek felajánlják majd a költözés lehetőségét, az más kérdés, ki fog élni vele, és ki dönt úgy, hogy közös megegyezéssel szerződést bont, és más munkahelyet keres" - mondta el a portálnak egy neve elhallgatását kérő dolgozó.

A Népszabadság korábban úgy értesült, hogy a cég azokat a beruházásokat indítaná el már tavasszal, amelyek nélkülözhetetlenek a későbbi munkákhoz. Így többek között az útépítés és a közművek fejlesztése kezdődhetne el. Ezt követően - az engedélyek megszerzésétől függően - az év második felében már az üzem kivitelezési munkái is elindulnának.

A lap szerint a társaságnak az építésre kijelölt területtel már nem kell foglalkoznia, azt már megvásárolták, zajlanak a tervezési munkák is. Ezen felül a vágóhíd működéséhez nélkülözhetetlen gépi technológia beszerzéséhez szükséges pályázatokat is előkészítették.

Csányi Sándor korábban egy nyilatkozatban 13-15 milliárd forintra becsülte a költségeket. Ekkora ráfordítással éves szinten - egy műszakban - egymillió sertés vágására alkalmas üzemet alakítanak ki a dél-magyarországi városban. Ezzel a kapacitással a vágóhíd a hazai sertésállomány harmadát képes lenne levágni, sőt horvát tenyésztők mohácsi vágatásáról is tárgyalnak már. Informátorunk szerint a beruházás akár a 20 milliárd forint környékérét is elérheti.

"Ennél is érdekesebb az a terv, hogy a gyár saját sertéshizlaldáiból szeretné a jövőben lefedni a vágókapacitást, jelenleg a feldolgozott sertések 40 százaléka érkezik tenyésztőktől, 60 százalék saját hizlalású. A legnagyobb rész Tolna, Somogy és Baranya megyéből, 20 százalék Győr és Sopron környékéről és a maradék az ország keleti részéről érkezik. Tudomásom szerint 2015-re tervezik azt is, hogy szinte a teljes vágást le tudja fedni a cég" - írja a szegedma.hu, hozzátéve, hogy Szegeden a szalámigyártás továbbra is a fő tevékenysége lesz a Picknek.

Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója arra a kérdésre, hogy terveznek-e kapacitáscsökkentést elmondta, a közlejövőben Szegeden nem terveznek leépítéseket vagy kapacitáscsökkentést, s a Pick Szeged Zrt. dolgozóit a vállalat vezetése folyamatosan tájékoztatja a cégnél zajló fejlesztésekről, átalakításokról, azok várható hatásáról.

"Amennyiben a Bonafarm-csoport részvételével tervezett új vágóhíd megkezdi működését Mohácson, úgy Szegeden a sertésvágás megszűnik, de a szalámi- és készítményüzem továbbra is termel majd" - tájékoztatott. A PR és vállalati kapcsolatok igazgató hozzátette: a vágásnál kieső munkaerő nagy részének a készítményüzemekben kívánnak alternatív munkalehetőséget biztosítani.

A mohácsi vágóhíddal az az alapvető célja a Bonafarmank, hogy a Pick Szeged Zrt. élősertésekhez és az alapanyagokhoz kapcsolódó költségeit csökkentsék. Ezzel kapcsolatban Éder Tamás közölte, a korszerű technológiával felszerelt mohácsi vágóhídon az üzem hatékonysága jelentősen jobb lesz, mint a mai szegedi üzemrészé. "Így az egy kilogramm húsra vetített gyártási költségek, vagyis elektromos energia-, víz-, gáz- és egyéb költségek csökkenni fognak. Ezenfelül ugyancsak csökkenni fog az állattartó telepek és üzem, illetve a feldolgozásban érintett üzemek közötti szállítások mennyisége is. Ezzel a mainál olcsóbb alapanyagból dolgozhatnak a vállalat készítményüzemei, így a szegedi üzem is, ami a termékek versenyképességét javítja" - részletezte Éder Tamás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?