Most kiderül, mennyire ütős a magyar biosör

agrarszektor.hu
Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstől az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A létrejöttét és első lépéseit finanszírozó támogatás megszűntével Magyarország egyetlen biosörének mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon. A készítők tervei, reményei szerint a 0,33-as kiszerelésű ital értékesítési volumene még az idén belép a százezres nagyságrendbe.

A sok tekintetben különleges prémiumtermék mögött álló, csaknem 300 millió forintos, 2008-ban indult Alkobeer projektnek azonban csak az egyik eredménye az Alakor sör. Az MTA Agrártudományi kutatóközpontja, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. összefogásából több, szintén egyedülálló fejlesztés született.

A munkamegosztásban a kutatóközpontnak a gabonanemesítés, a Corvinusnak a receptúra kidolgozása, a biofarmnak az alapanyag előállítása, míg a Biokontrollnak egy szemléletében is úttörő, minden eddiginél szigorúbb tanúsítási metódus kidolgozása és bevezetése volt a feladata.

Az ősi búza, az alakor nemesítése során két, kifejezetten olyan fajta jött létre, amely nem vegyszerek segítségével, hanem önmagától tűri jól a mostoha termesztési körülményeket és megőrzi az eredeti növény kiemelkedő beltartalmi értékeit - ismertette az előzményeket a kutatóközpont projektben résztvevő tudományos munkatársa. Megyeri Mária kifejtette, a munka jelentős részben az időközben elhunyt projektvezető, Dr. Kovács Géza érdeme.

A résztvevők eredeti elképzelései és a pályázati követelmények miatt is fontos volt, hogy az új ital beltartalmában értékesebb legyen a többi sörnél - hangoztatta Hegyesné Dr. Vecseri Beáta. A Corvinus tanszékvezetője elmondta, az eredmény borostyán színű ital lett, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, a komló fűszeres, citrusos ízével együtt. Az Alakor annyira egyedi és jellegzetes, hogy aki valaha kóstolta, jó eséllyel bármikor képes egy vakteszten is felismerni.

Az elkészült sörnek teljesítenie kell a biotanúsítás szigorú feltételeit, de ettől többet is - hangoztatta a nemesítést, az alapanyag-termesztést, a feldolgozást és a forgalmazást is ellenőrző és tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) fejlesztési vezetője. Kanyó Zsolt kiemelte, ebben a projektben még a szokásosnál is szigorúbb feltételeket határoztak meg, az alapanyagok és a késztermékek nyilvántartása minden részletre kiterjed. Kidolgozták a tételtanúsítási eljárást is, az ellenőrök minden lépésnél mérnek és vizsgálnak, mielőtt engedélyt adnának a következőre. A folyamat során a palackok egyedi sorszámot és QR-kódot kapnak, ami alapján az interneten a fogyasztó ellenőrizheti, hogy az adott palack milyen alapanyagokból, mikor készült, hol és mikor lett lepalackozva, kinek mikor lett kiszállítva a főzdéből.

Az alapanyagot termelő és a folyamatos gyártásért felelős Körös-Maros Biofarm egyik vezetője, Ráki Zsolt hozzátette, a termék előállítása mellett az is cél volt, hogy jó példát mutassanak a hasonló kezdeményezéseknek. Magyarországnak jelentős potenciálja van a biogazdálkodásban, amely nem szabad, hogy megálljon az alapanyagok szintjén. Erre jó példa ez a most záruló projekt, amelynek tapasztalatai alapján most már más bioélelmiszerek előállítása is ezt a módszertant követi, követheti.

A gyártó elmondása szerint a biosör megtalálta vevőit Magyarországon, és az eladási számok növekednek, így valóban nem lesz már szükség a projekt jelentette támogatásra. Az első néhány önálló évben derül majd ki, hogy az Alakor termékként is lesz-e annyira életerős, mint a nevét adó, ősi búzafajta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?