Ezen a növényen nem fogott ki az időjárás: hamarosan elkezdik a szüretet a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Várhatóan szeptember közepén lesz a szüret az ország két legjelentősebb, szüretképes komlóföldjén, Jászapátiban és Válon. A harmadik ültetvényen, Kastélyosdombón idén még nem szedik le a termést, mert a növényeket tavaly ősszel ültették el, és a töveknek még időre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek.

Magyarországon a rendszerváltást követően fokozatosan elhalt a komlótermesztés, főként az olcsó, és jó minőségű import komlók miatt, részben pedig azért, mert az itthon termesztett fajták felett eljárt az idő - írja a beerporn.hu. Magyarországon jelenleg két olyan komlóföld van, amelyekről kereskedelmi forgalomban lévő sörökbe kerül komló. Az egyik Jászapátiban található, ahol 500 négyzetméteres területen termesztenek különböző fajtákat, a szüret pedig szeptember közepén várható. Habár az idén nagyon meleg volt a komló számára, a növények ennek ellenére szépen fejlődnek az ültetvényen, vannak olyan fajták, amelyek jobban bírják a hőséget, ettől függetlenül öntözésre mindenképpen szükség van.

A váli ültetvényen 70 tő komló található. Idén tavasszal Válra öntözőrendszert telepítettek, amely meghozta a kívánt eredményt, hiszen minden eddiginél több komlótobozt található a töveken. Ha szeptember közepéig elemi csapás nem éri az ültetvényt, akkor 2019 a rekordtermés éve lehet. Válon nem cél az ültetvény bővítése, sem a fajtaválaszték szélesítése, de nyitottak a különleges magyar fajták előtt.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának területén egy hektáron ültettek el mintegy 2500 fő komlót tavaly ősszel, a Heineken Hungária és a Yeast Side Sörfőzde segítségével. Az ültetvény szépen fejlődik, annak érdekében azonban, hogy igazán meg tudjanak erősödni a tövek, a "szűztermés" szüretelésére idén még nem kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?