Rendkívüli helyzet a borászatokban a rengeteg eső miatt

agrarszektor.hu
Kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a szőlő-bor ágazatban rendkívüli helyzet alakult ki a szokatlanul csapadékos időjárás miatt. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.

Az uniós szabályozás szerint normál esetben a tagországok termelői úgy növelhetik a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben lévő újbor cukortartalmát, hogy az előállított borok alkoholtartalma legfeljebb 1,5 térfogatszázalékkal növekedhet. A cukortartalom fokozására répacukrot és sűrített szőlőmustot lehet felhasználni.

Rendkívüli helyzetben azonban a tagországok kezdeményezhetik Brüsszelben, hogy termelőik további 0,5 százalékos kiegészítést alkalmazhassanak, vagyis az alkoholtartalmat összesen 2 tétfogatszázalékkal bővíthessék. Magyarországon az idén ilyen rendkívüli helyzet alakult ki, mivel a szokatlanul csapadékos és hűvös nyár miatt a szőlőtermés minősége jóval gyengébb az átlagosnál.

 


MTI-fotó: Beliczay László

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) eddigi tapasztalatai szerint a korai szőlőfajtákból készített szőlő mustfoka még 16-17-es volt, de a most szüretelteké csak 14-15 között mozog - közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ez pedig azért is aggasztó, mert legalább 14,9-15,0-ös mustfokú szőlőkre lenne szükség ahhoz, hogy az asztali és a minőségi boroknál előírt, 9 százalékos minimális alkoholtartalmat el lehessen érni.

7 térfogatszázalék körüli alkoholtartalmat 12,0-12,5-es szőlők adhatnak, vagyis legalább ilyen mustok kellenek ahhoz, hogy a 2 százalékos kiegészítéssel a borokban minimum 9 térfogatszázaléknyi alkoholtartalom lehessen. Felső korlátként pedig a növelési eljárásokkal maximum 12,5 térfogatszázalékos alkoholtartalom érhető el.


Tornai Tamás (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT augusztus 25-én kezdeményezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kérje az Európai Bizottságtól a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget. A tárca Brüsszelnek néhány nappal később jelentette be, hogy Magyarország az idén alkalmazná a rendkívüli alkoholtartalom-növelést, amelyet Tornai Tamás szerint visszamenőleges hatállyal, a HNT-kezdeményezés időpontja óta leszüretelt szőlőknél is végrehajthatnának a termelők.

Hazai információk szerint máig összesen nyolc tagország kérte a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget, amelynek engedélyezéséről még nem döntött az illetékes brüsszeli testület. Mivel nálunk a szüret már hetekkel ezelőtt megkezdődött, Magyarország érdeke az lenne, ha Brüsszel a tagállami igényeket "nem várná össze", hanem a kezdeményezés sorrendjében - vagyis a magyar kérést rövid időn belül napirendre tűzve - külön-külön döntene azokról.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?