2023. szeptember 26. kedd Jusztina

Gőzerővel fejleszt a híres hungarikumokat gyártó Gyulahús

MTI
Az első érdemi fejlesztést valósította meg a Gyulahús, mióta a vállalatot tavaly februárban az önkormányzat kivásárolta a felszámolótól - jelentette be a vállalat tulajdonosa, a gyulai önkormányzat képviseletében Görgényi Ernő polgármester.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ön tudta, hogy 2020-ig százmilliárdos nagyságrendű támogatásban részesül a magyar élelmiszeripar? Kíváncsi, hogy ezt pontosan mire fordítják majd? Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

Huszonöt százalékos EU-támogatás segítségével korszerű, környezetbarát húsipari gépeket vásárolt a háromszáz főt foglalkoztató társaság 37,25 millió forint értékben. A projekthez szükséges önerőt a tavalyi üzleti évben megtermelt nyereségéből finanszírozta. Az új eszközökkel csökken a gyártás energiafelhasználása és a jelentősen nő a gyártott termékek élelmiszerbiztonsága.

Daka Zsolt, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy a Gyulahús a 2014-es gazdasági évet várhatóan 4,5 milliárd forint árbevétellel zárja, ami 5-600 millió forinttal haladja meg a előző évit. A cég nyeresége várhatóan mintegy 50 millió forint körüli lesz, duplája az előző évinek. A vállalatot érzékenyen érinti a jelenleg is hatályban lévő orosz embargó, azonban a kieső árbevételt a korábbi angol, cseh piaci eladásokkal sikerült ellentételezni és bővült a hazai értékesítés is.


MTI Fotó: Rosta Tibor

A Gyulahús éves árbevételének 80 százaléka származik hazai eladásokból és húsz százaléka exportból. A vállalat jelenleg mintegy száz húsipari terméket állít elő, közöttük a hungarikummá nyilvánított gyulai kolbászt és a híres gyulai májast. A cég az újraindítása óta stabilan működik, fizetőképes, a rendelkezésre álló forgóeszközzel finanszírozza a termelést, a 300 alkalmazott foglalkoztatása hosszútávon biztosított.

Görgényi Ernő bejelentette, hogy a gyulai önkormányzat ötéves tervet dolgozott ki a Gyulahús fejlesztésére, ami jövő héten kerül az önkormányzat gazdasági bizottsága elé, ahol a gyulai húsipari szakemberek véleményét is kikérik. A fejlesztési program célja 2014-2020 között EU támogatások segítségével egymásra épülő beruházásokat megvalósítása és egy korszerű feldolgozóipari technológiát kiépítése. A húsipari cég jelenleg két telephelyen működik, de a belvárosi részleget hamarosan a Kétegyházi úti telephelyre költöztetik. A tervek között szerepel egy zöldmezős, környezetbarát új vágóhíd építése is. A vágás újraindításával várhatóan további munkahelyek jönnek létre, a térségben fellendül a sertéstartás és mintegy ötszáz család juthat kiegészítő, alternatív jövedelemhez a vállalatnál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?