Ezeket a termékeket kitiltják a boltokból

agrarszektor.hu
Szerdától tilos az olyan élelmiszerek forgalomba hozása, amelyek transzzsír tartalma meghaladja a 2%-ot - tartalmazza a már korábban meghirdetett, de mostanáig moratóriumot biztosító transzzsírsav-rendelet. A szabályozással hazánk - az Európai Unión belül - az ötödik olyan tagállam lesz, ahol törvényileg korlátozzák az élelmiszerekben lévő transzzsírok mennyiségét.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A határozat a mesterségesen, növényi olajok hidrogénezésével előállított transzzsírokra vonatkozik, ezen belül azokat az olajokat, zsírokat, zsíremulziókat érinti, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztóknak, tehát az állati eredetű zsírokban természetesen is előforduló transzzsírokra nem terjed ki a szabályozás. A korábbi vizsgálatok szerint a legkockázatosabb élelmiszerek csoportjába a különböző kekszek, nápolyik, teasütemények, szaloncukrok, cukrászsütemények, mélyhűtött pékáruk, csokoládé ízű termékek, levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pizzák és ropik tartoznak.

Ezt mutatják a kutatások

A korlátozás tudományosan megalapozott oka a kérdéses zsírsavak egészségre káros hatásában keresendő. A kutatások alapján többek között károsan befolyásolják a koleszterinszintet, mivel növelik az érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin, illetve csökkentik a HDL koleszterin arányát. Ezen kívül növelik a szívinfarktus, a szívritmuszavarok, az agyérkatasztrófák, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, illetve egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A rendelkezést a Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai előzték meg. Ennek keretén belül 2009 óta folyamatosan mérik a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek transzzsírtartalmát.

Hol a legnagyobb a kockázat?

A nyilvánosságra hozott adatokból egyértelműen látszik, hogy a vizsgált, közel 900 élelmiszer egyötödében ez az arány meghaladta a maximum 2g transzzsírsav/100g összes zsír egészségügyi határértéket, továbbá egyes termékekben ennek mintegy ötszörösét mutatták ki.

Az intézkedés a Magyarországon forgalomba kerülő termékekre terjed ki, tehát az új előírások nem vonatkoznak azokra az élelmiszerekre, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában készítettek, illetve hoztak forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?