Ezeket a termékeket kitiltják a boltokból

agrarszektor.hu
Szerdától tilos az olyan élelmiszerek forgalomba hozása, amelyek transzzsír tartalma meghaladja a 2%-ot - tartalmazza a már korábban meghirdetett, de mostanáig moratóriumot biztosító transzzsírsav-rendelet. A szabályozással hazánk - az Európai Unión belül - az ötödik olyan tagállam lesz, ahol törvényileg korlátozzák az élelmiszerekben lévő transzzsírok mennyiségét.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A határozat a mesterségesen, növényi olajok hidrogénezésével előállított transzzsírokra vonatkozik, ezen belül azokat az olajokat, zsírokat, zsíremulziókat érinti, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztóknak, tehát az állati eredetű zsírokban természetesen is előforduló transzzsírokra nem terjed ki a szabályozás. A korábbi vizsgálatok szerint a legkockázatosabb élelmiszerek csoportjába a különböző kekszek, nápolyik, teasütemények, szaloncukrok, cukrászsütemények, mélyhűtött pékáruk, csokoládé ízű termékek, levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pizzák és ropik tartoznak.

Ezt mutatják a kutatások

A korlátozás tudományosan megalapozott oka a kérdéses zsírsavak egészségre káros hatásában keresendő. A kutatások alapján többek között károsan befolyásolják a koleszterinszintet, mivel növelik az érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin, illetve csökkentik a HDL koleszterin arányát. Ezen kívül növelik a szívinfarktus, a szívritmuszavarok, az agyérkatasztrófák, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, illetve egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A rendelkezést a Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai előzték meg. Ennek keretén belül 2009 óta folyamatosan mérik a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek transzzsírtartalmát.

Hol a legnagyobb a kockázat?

A nyilvánosságra hozott adatokból egyértelműen látszik, hogy a vizsgált, közel 900 élelmiszer egyötödében ez az arány meghaladta a maximum 2g transzzsírsav/100g összes zsír egészségügyi határértéket, továbbá egyes termékekben ennek mintegy ötszörösét mutatták ki.

Az intézkedés a Magyarországon forgalomba kerülő termékekre terjed ki, tehát az új előírások nem vonatkoznak azokra az élelmiszerekre, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában készítettek, illetve hoztak forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. július 7. 16:32