Döntött a kormány - Ide öntik a százmilliárdokat

agrarszektor.hu
Zöld utat kapott a magyar élelmiszeripari fejlesztési stratégia, miután a kormány elfogadta az agrártárca koncepcióját. A következő öt évben az iparág 300 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut, amelyből 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) finanszíroz. A stratégiával körülbelül 15 ezer új munkahelyet teremtenének, és az elkövetkező öt évben mintegy negyven százalékkal emelnék az élelmiszeripar éves teljesítményét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elfogadta a kormány a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját - jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. Így a következő öt évben 300 milliárd forint fejlesztési forrásra tarthat igényt az élelmiszeripar. A támogatásból 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a GINOP nyújt az ágazatnak. A stratégia végrehajtásával az elkövetkező öt évben 40 százalékkal, 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra növekedne az élelmiszeripar éves teljesítménye, miközben 10-15 ezer új munkahely jönne létre - számol be az MTI.

Fazekas Sándor szerint a kormány 2010 óta kiemelt területként kezeli az élelmiszeripart. Az ágazat jelenleg körülbelül 130 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és több százezer mezőgazdasági termelőt támogat. A stratégia célja a kézműves élelmiszerek, a hungarikumok, a rövid ellátási láncok, valamint a helyi és regionális termék-előállítás ösztönzése. A rendelkezésre álló forrásokkal a kisebb vágóhidak, a termelői tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemek és hűtőházak támogatása is biztosított lesz.

Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára úgy véli, kifejezetten fontos lenne, hogy a hazai fogyasztók hozzájuthassanak az egészséges, biztonságos, jó minőségű belföldi termékekhez, és az élelmiszer-gyártók a lehető legtöbb hazai alapanyagot használhassák fel. Így növekedhetne a termékek hozzáadott értéke, az alapanyagok feldolgozottsága, illetve bővülhetne az exportárualap is, miközben erősödne a vidék önfenntartó képessége.

Az államtitkár szerint a stratégia növelné az ágazat versenyképességét és stabilitását. Ezért a szektor jövedelmezőségét 2020-ra - a mostani nulla százalék körüli értékről - 4-5 százalékra kívánják emelni. A tervek szerint a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az export pedig 30-40 százalékkal bővülne. A mostani uniós költségvetési időszak végéig várhatóan 10-15 ezer új munkahely jöhet létre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?