Döntött a kormány - Ide öntik a százmilliárdokat

agrarszektor.hu
Zöld utat kapott a magyar élelmiszeripari fejlesztési stratégia, miután a kormány elfogadta az agrártárca koncepcióját. A következő öt évben az iparág 300 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut, amelyből 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) finanszíroz. A stratégiával körülbelül 15 ezer új munkahelyet teremtenének, és az elkövetkező öt évben mintegy negyven százalékkal emelnék az élelmiszeripar éves teljesítményét.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Elfogadta a kormány a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját - jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. Így a következő öt évben 300 milliárd forint fejlesztési forrásra tarthat igényt az élelmiszeripar. A támogatásból 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a GINOP nyújt az ágazatnak. A stratégia végrehajtásával az elkövetkező öt évben 40 százalékkal, 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra növekedne az élelmiszeripar éves teljesítménye, miközben 10-15 ezer új munkahely jönne létre - számol be az MTI.

Fazekas Sándor szerint a kormány 2010 óta kiemelt területként kezeli az élelmiszeripart. Az ágazat jelenleg körülbelül 130 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és több százezer mezőgazdasági termelőt támogat. A stratégia célja a kézműves élelmiszerek, a hungarikumok, a rövid ellátási láncok, valamint a helyi és regionális termék-előállítás ösztönzése. A rendelkezésre álló forrásokkal a kisebb vágóhidak, a termelői tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemek és hűtőházak támogatása is biztosított lesz.

Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára úgy véli, kifejezetten fontos lenne, hogy a hazai fogyasztók hozzájuthassanak az egészséges, biztonságos, jó minőségű belföldi termékekhez, és az élelmiszer-gyártók a lehető legtöbb hazai alapanyagot használhassák fel. Így növekedhetne a termékek hozzáadott értéke, az alapanyagok feldolgozottsága, illetve bővülhetne az exportárualap is, miközben erősödne a vidék önfenntartó képessége.

Az államtitkár szerint a stratégia növelné az ágazat versenyképességét és stabilitását. Ezért a szektor jövedelmezőségét 2020-ra - a mostani nulla százalék körüli értékről - 4-5 százalékra kívánják emelni. A tervek szerint a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az export pedig 30-40 százalékkal bővülne. A mostani uniós költségvetési időszak végéig várhatóan 10-15 ezer új munkahely jöhet létre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03