Döntött a kormány - Ide öntik a százmilliárdokat

agrarszektor.hu
Zöld utat kapott a magyar élelmiszeripari fejlesztési stratégia, miután a kormány elfogadta az agrártárca koncepcióját. A következő öt évben az iparág 300 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut, amelyből 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) finanszíroz. A stratégiával körülbelül 15 ezer új munkahelyet teremtenének, és az elkövetkező öt évben mintegy negyven százalékkal emelnék az élelmiszeripar éves teljesítményét.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Elfogadta a kormány a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját - jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. Így a következő öt évben 300 milliárd forint fejlesztési forrásra tarthat igényt az élelmiszeripar. A támogatásból 200 milliárdot a vidékfejlesztési program, 100 milliárdot pedig a GINOP nyújt az ágazatnak. A stratégia végrehajtásával az elkövetkező öt évben 40 százalékkal, 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra növekedne az élelmiszeripar éves teljesítménye, miközben 10-15 ezer új munkahely jönne létre - számol be az MTI.

Fazekas Sándor szerint a kormány 2010 óta kiemelt területként kezeli az élelmiszeripart. Az ágazat jelenleg körülbelül 130 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és több százezer mezőgazdasági termelőt támogat. A stratégia célja a kézműves élelmiszerek, a hungarikumok, a rövid ellátási láncok, valamint a helyi és regionális termék-előállítás ösztönzése. A rendelkezésre álló forrásokkal a kisebb vágóhidak, a termelői tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemek és hűtőházak támogatása is biztosított lesz.

Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára úgy véli, kifejezetten fontos lenne, hogy a hazai fogyasztók hozzájuthassanak az egészséges, biztonságos, jó minőségű belföldi termékekhez, és az élelmiszer-gyártók a lehető legtöbb hazai alapanyagot használhassák fel. Így növekedhetne a termékek hozzáadott értéke, az alapanyagok feldolgozottsága, illetve bővülhetne az exportárualap is, miközben erősödne a vidék önfenntartó képessége.

Az államtitkár szerint a stratégia növelné az ágazat versenyképességét és stabilitását. Ezért a szektor jövedelmezőségét 2020-ra - a mostani nulla százalék körüli értékről - 4-5 százalékra kívánják emelni. A tervek szerint a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az export pedig 30-40 százalékkal bővülne. A mostani uniós költségvetési időszak végéig várhatóan 10-15 ezer új munkahely jöhet létre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?