Egérpiszok a puncstortában? - Lebukott a fővárosi cukrászüzem (videó)

agrarszektor.hu
Egérpiszkot és lejárt szavatosságú alapanyagokat találtak egy budapesti cukrászüzemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. A lakossági bejelentés miatt ellenőrző hatóság 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le. Az eljárás még folyamatban van, az érintett cég milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Takarítatlan, szennyezett cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nébih. A lakossági bejelentés miatt ellenőrzött üzemben a padozat, a mennyezet, az oldalfalak koszosak, a gyártásra használt eszközök penészesek voltak. Az elkülönített eszköztárolóban szintén tisztítatlan eszközöket találtak a szakemberek, az alapanyag raktározásra használt helyiségben pedig rágcsáló ürülékre bukkantak.

A sütemények (többek között krémesek, puncstorták) a takarítatlan üzemben készültek. A helyszínen a megfelelő tárolási hőmérsékletet nem minden esetben biztosították, emellett az élelmiszereket, a kész- és félkész termékeket, az alapanyagokat, valamint a hulladékot mind egy helyiségben tárolták.

Ráadásul az élelmiszerek csomagolására használt anyagok felülete poros volt. Az alapanyagok egy része, a félkész termékek, a gyártásközi termékek, valamint a késztermékek döntő hányada jelöletlen volt. Emellett az üzemben - jogszabályellenes módon - visszadolgozási tevékenységet is végeztek, azonban - a napi gyártási és egyéb dokumentációkhoz hasonlóan - ez a folyamat sem volt nyomon követhető.

A Nébih összesen 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le. Az eljárás még folyamatban van, az érintett cég milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A hatóság egy videót is közzétett a cukrászüzemről:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?