Durva átverés! - A sóval is becsaphatnak bennünket

agrarszektor.hu
Megtévesztik a tudatos vásárlókat egyes cégek, mivel olyan élelmiszereket is genetikai módosításoktól mentesnek (GMO) állítanak be, amelyeket nem is lehet genetikailag módosítani. Abból akarnak hasznot húzni, hogy a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a GMO-mentes termékek és ezekért hajlandók többet fizetni. Legutóbb például a közönséges konyhasót forgalmazta GMO-mentes címkével egy amerikai cég, miközben a sóban nincsenek is gének, amelyeket módosítani lehetne. A növekvő kereslet miatt tavaly az USA-ban 30 százalékkal nőttek a GMO-mentes termékek eladásából származó bevételek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

GMO-mentes konyhasót kínál egy cég az USA-ban annak ellenére, hogy a sóban nincsenek is gének, amelyeket lehetne módosítani. Elemzők szerint egyértelmű, hogy egyre több fogyasztó hajlandó többet fizetni a természetes eredetű élelmiszerekért, így nem meglepő, hogy néhány cég megpróbál visszaélni a fogyasztói trendekkel. A növekvő kereslet miatt tavaly csak az USA-ban 30 százalékkal nőttek a GMO-mentes termékek eladásából származó bevételek.

Az olyan kifejezések, mint például az "organikus" eddig is növelték egy-egy élelmiszer eladhatóságát, de a GMO-mentes címke ma már egyre nagyobb vásárlóerőt képvisel. Több élelmiszergyártóról is kiderült, hogy GMO-mentes szervezeteket támogatnak, amelyek cserébe genetikai módosításoktól mentes elismeréssel látják el a szponzor cégek termékeit.

Egyes kutatók szerint ugyanakkor a génkezelt szervezetek a jövőben a fenntartható mezőgazdaság alapját jelenthetik és egyelőre nem bizonyított az egészségkárosító hatásuk sem. Ráadásul jelenleg csak 8 növénynek (a kukoricának, a szójának, az alfalfának, a papayának, a nyári töknek, a cukornádnak, a gyapotnak és a repcének) van genetikailag módosított verziója, így a legtöbb élelmiszerünk nem is lehet GMO - érvelnek a Wall Street Journal-ben a GMO-t támogató szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?