Mi van itt? - Rengeteg cukor eltűnt az országból

MTI
Drasztikusan, 40-45 százalékkal esett vissza a cukorimport az idei első félévben - derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataiból. Nőtt viszont a sertésimport, miközben a tej- és a gabonakivitel is bővült. Bár az orosz embargó érezteti hatását, a külkereskedelmi agrárszaldó nagyjából úgy alakul, mint 2014 hasonló időszakában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mintegy 4,5 százalékkal maradt el a tavalyi értéktől január-júniusban a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek külkereskedelme, mivel azonos exportérték mellett kismértékben erősödött az import - írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére hivatkozva a Magyar Idők. Az agrárgazdaság kivitelének értéke 4460, a behozatalé pedig 2778 millió eurót tett ki. Az export túlnyomórésze alapanyagból áll, ugyanakkor a húspiacon az orosz embargó és az ebből adódó túlkínálat még mindig érezteti hatását, míg a tejipar a kvótarendszer eltörlése óta küszködik a túltermelés és az áfacsalások negatív hatásaival.

Az AKI szerint az élősertés-export 2015 első hét hónapjában tízezer tonnával, 19 ezer tonnára csökkent, míg az import 38 ezer tonnára nőtt. A húsfélék kivitele nagyjából megegyezett a 2014 első hét hónapjában mért adattal, de értéke mintegy 34 millió euróval visszaesett, főként a sertés- és baromfihús exportértékének mérséklődése miatt. Az importérték 44 millió euróval lett alacsonyabb, mivel a két fő termékből egyaránt csökkent a behozott mennyiség.

Nyers tejből tíz százalékkal többet exportált Magyarország, az átlagár azonban az egy évvel ezelőtti szint háromnegyedére esett vissza. Eközben a gabonafélék kivitele 23 százalékkal, 721,7 millió tonnára növekedett, az exportérték azonban nem követte ezt ilyen dinamikusan, így 16,5 százalékkal nőtt, és elérte a 820,7 millió eurót.

A legjelentősebb importérték-változást a cukor és a cukoráruk esetében mutatta a statisztika: a behozatal értéke 123,6 millió euróról 85,6 millióra mérséklődött, ezen belül a nád- vagy répacukor importja július végéig 174,5 ezer tonnáról 106,6 ezerre csökkent, értékben pedig 45 százalékkal esett vissza.

Az első hét hónapban a nemzetgazdasági export 8,4 százalékát tették ki az agrár- és élelmiszeripari termékek, az importnak pedig 5,8 százalékát. A kivitel aránya 0,6, az importé pedig 0,1 százalékkal kisebb, mint 2014 első hét hónapjában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03