Ezt látni kell! - Így épül Csányi gigantikus vágóhídja

agrarszektor.hu
Szinte percről-percre nyomon követhető, miként folynak a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető, mohácsi gigantikus vágóhíd kivitelezési munkálatai. A Market Építő Zrt. fotóin látható, hogy az építkezés jelentős ütemben halad. Korábbi nyilatkozatok szerint a "vágóhíd" 2016-ban kezdi majd meg működését.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Negyedóránkénti készít és közöl felvételeket a Market Építő Zrt. arról, hol tartanak a Mohács melletti új gigavágóhíd építési munkálatai. A fotókon kívül és belül is látható a készülő üzemcsarnok, amely a korábbi bejelentések szerint 2016-ban kezdi meg működését.


A beruházás egyértelműen Csányi Sándorhoz köthető, bár cégei közvetlenül nem vesznek benne részt. A vágóhidat az MCS Vágóhíd Zrt. valósítja meg, amelynek tulajdonosa a HO-ME Kft., ez pedig Nagy György milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. Eredetileg Csányi húsos vállalata, a Pick Szeged Zrt. is benne volt az üzletben, de a bankvezér e cégét körülbelül egy éve visszavonta az MCS-ből. Ezzel egyidejűleg viszont a Pick és az MCS Vágóhíd Zrt. között részletes és kötelező érvényű megállapodás született a hosszú távú operatív együttműködésről. Ezt azzal indokolták, hogy így egyszerűsödött a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötése, illetve gyorsulhat(ott) az építkezés is.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Korábbi nyilatkozatok szerint az új gigavágóhíd 15-16 milliárd forintos beruházással valósulhat meg, és 2016-tól egy műszakban évi egymillió sertés levágására lesz képes. A kormány tavaly a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította és1,46 milliárd forintos támogatást is megszavazott az MCS-nek. Ha a vágóhíd megvalósul, újra Csányi lehet a legnagyobb befektető a magyar húsiparban, ahol most - legalábbis árbevételi alapon - az olasz érdekeltségű, kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. áll az élen. E cég tavaly például 73 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, míg a második Pick 69,4 milliárdot.

Nem mellékes, hogy az új mohácsi vágóhíd elsősorban azokat a sertéseket dolgozza majd fel, amelyeket a Csányi-féle agrárcégeket összefogó Bonafarm-csoport állít elő, bár várhatóan a piacról is vesznek majd hízókat. A cégcsoporton belül így a termelésre, a feldolgozásra és a termékértékesítésre épülő integráció valósul meg, amely miatt a kormány a Bonafarm két nagy agrárcégét, a Bólyi Zrt.-t és a Dalmand Zrt.-t mintagazdaságokká kívánja minősíteni. Ez pedig azzal jár majd, hogy a mostani állami földértékesítés akcióban nem adják el az általuk művelt, jelentős nagyságú állami területeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?