Téliszalámi, Törley, Tokaji: erre buknak az oroszok

MTI
A magyar téliszalámit, pezsgőt és bort továbbra is számon tartják az orosz piacon. Bár a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat a kereskedelmi embargó nehezíti, több területen így is megvan a lehetőség az együttműködésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Oroszország Magyarország egyik legfontosabb partnere az agrár- és élelmiszeripari területen annak ellenére is, hogy a két ország közötti kapcsolatot megnehezíti a két éve hatályban lévő kereskedelmi embargó - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar-orosz regionális mezőgazdasági fórumon. Már most intenzív az együttműködés a két ország között az állat- és növényegészségügy, valamint az élelmiszer-biztonság területén. Oroszországban még mindig számon tartják a magyar téliszalámit, Törley pezsgőt és Tokaji bort - fogalmazott a miniszter.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

Fazekas Sándor szerint az embargó miatt sok magyar árut kellett más piacokon elhelyezni az utóbbi időben, amelyeket korábban Oroszországban értékesítettek a magyar cégek. Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik azokból a minőségi termékekből -baromfihús, feldolgozott zöldség, gyümölcstermékek, bor és pálinka -, amelyek az orosz piacon is jól eladhatók. Ezeken kívül olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari gépeket, berendezéseket, technológiákat, termékek is vannak, amelyekkel az Oroszország által meghirdetett mezőgazdasági fejlesztési program megvalósítása megalapozható. A miniszter példaként hozta fel az állatgyógyászati készítményeket, takarmányokat, takarmány-kiegészítőket, vetőmagokat, amelyekről szólva külön hangsúlyozta a GMO-mentességüket.

A két ország közötti kapcsolatok bővítésére jó lehetőség kínálkozik az állattenyésztésben a vetőmagexportban vagy a növénynemesítésben - tette hozzá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Lehetőség van az együttműködésre például az állati takarmányozásban használt premixek gyártásában és forgalmazásában, az oroszországi gabonatároló telepek építésében és felújításában, valamit a tojóhibrid-tenyésztés területén. Szorosabbra fűzhető az agrárfelsőoktatási intézmények, valamit a kutatóintézetek közötti kapcsolat is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03