Már csak nyűg a nyakunkon a cég? - Ezt csinálhatjuk

agrarszektor.hu
Konfliktusokkal terhelt a generációváltás időszaka az agrárvállalkozásoknál. A mostani tulajdonosi kör számára nincs minta a cégvezetés átadására, hiszen ők maguk építették fel birodalmaikat. Bemutatunk néhány olyan módszert, amelyek sikerrel alkalmazhatóak lennének idehaza is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mint ahogy az agrarszektor.hu beszámolt róla, a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jövőbeli kihívása a generációváltás. Nálunk különösen problémás a helyzet, hiszen a nyugdíjba készülő generáció előtt nincs minta az utódlásra és a cégvezetés átadására. Ez pedig sok vállalkozás bukását is okozhatja a jövőben. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra már több generációs gazdálkodói családok is vannak, és az utódlásnak van jól kialakult menete. Ezekből mutatunk be néhányat.

A generációváltás legnagyobb kérdése, lesz-e megfelelő utód a gazdaság továbbvitelére, és ha igen, akkor lesz-e ideje, módja megtanulni a gazdaság vezetését. Nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi tulajdonosi kör annak idején nem a mostani birtokméreteivel kezdett el gazdálkodni, hanem folyamatosan fejlődött és a gazdasága méretével együtt nőtt az ő tudásuk is. Az új generációnak viszont rögtön egy nagyobb birtokméret mellett kell helytállnia és korábbi tapasztalatok híján önmagától nem biztos, hogy azonnal fel tud nőni a feladathoz.

Autonómiában

Az egyik megoldás, hogy az utód a saját bőrén tanulja meg a gazdálkodást. Ilyenkor a nagyobb gazdaságon belül kap egy önálló területet. Ez nemcsak pénzügyi, hanem döntési függetlenséget is jelent. Sokszor nem lesz, aki visszafogja a fiatalt, ami előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Hátrány, hogy nincs "tanár" a fiatal mellett, aki segítené vagy okítaná, amikor arra szüksége lenne.

MTI-fotó: Varga György

A pénzügyi és döntési függetlenség mellett előfordul, hogy az előd eszközeit használja az utód a termeléshez. Ez nagy könnyebbség, viszont félrevezetheti a fiatalt, hiszen sokszor nem számol a már meglévő eszközök költségével, ezért hatékonyabbnak és erősebbnek gondolhatja saját tevékenységét, mint amilyen az valójában. Előny viszont, hogy nincs konzervatív megszokottság alapú kontroll alatt a fiatal, és ez teret adhat az újításnak.

Mester és tanítvány

Ebben az esetben nincs az utódnak teljes önállósága, de a gazdaság egészének működésére rálát és van ráhatása a döntésekre. Ilyenkor kap egy tudatos képzést. Az elején az utód a tanácsadó, majd testületként dolgoznak együtt. Végül, ha az előd a visszavonulás mellett dönt, akkor az idősebb generáció válik tanácsadóvá. A módszer nálunk kevésbé elterjedt, pedig megfelelő felkészítést jelenthet a következő generáció számára. Noha az igaz, hogy az utód ilyen nagyfokú tanításához megfelelő idő és türelem szükséges mindkét fél részéről.

Növekvő méretek

Más a helyzet ott, ahol több utód van. Ilyenkor előfordul, hogy a következő generáció együtt viszi tovább a gazdaságot, persze ehhez arra van szükség, hogy a meglévő vállalkozás képes legyen az utódok családjainak eltartására. Ha erre nem képes, akkor a felek elindulhatnak a gazdaság növelésének irányába. Ekkor ugyanúgy megmarad a gyerekek testületi vezetése, de a gazdaság már képes lehet mindegyikük családjának eltartására.

A gazdaság felosztása

A fentitől eltérő és picit szélsőségesebb megoldás a gazdaság feldarabolása. Ekkor a meglévő gazdaságot felosztják például az utód és az előd vagy az utódok között. Ilyenkor mindenki külön gazdálkodik és nincsenek generációk közötti konfliktusok. Olyan is előfordul, hogy az utódot a szülő egy teljesen önálló gazdasághoz segíti. Igaz, ezt nem sokan engedhetik meg maguknak. Amikor bekövetkezik az utódlás, akkor a gyermek és a szülő gazdasága egyesülhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?