Már csak nyűg a nyakunkon a cég? - Ezt csinálhatjuk

agrarszektor.hu
Konfliktusokkal terhelt a generációváltás időszaka az agrárvállalkozásoknál. A mostani tulajdonosi kör számára nincs minta a cégvezetés átadására, hiszen ők maguk építették fel birodalmaikat. Bemutatunk néhány olyan módszert, amelyek sikerrel alkalmazhatóak lennének idehaza is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint ahogy az agrarszektor.hu beszámolt róla, a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jövőbeli kihívása a generációváltás. Nálunk különösen problémás a helyzet, hiszen a nyugdíjba készülő generáció előtt nincs minta az utódlásra és a cégvezetés átadására. Ez pedig sok vállalkozás bukását is okozhatja a jövőben. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra már több generációs gazdálkodói családok is vannak, és az utódlásnak van jól kialakult menete. Ezekből mutatunk be néhányat.

A generációváltás legnagyobb kérdése, lesz-e megfelelő utód a gazdaság továbbvitelére, és ha igen, akkor lesz-e ideje, módja megtanulni a gazdaság vezetését. Nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi tulajdonosi kör annak idején nem a mostani birtokméreteivel kezdett el gazdálkodni, hanem folyamatosan fejlődött és a gazdasága méretével együtt nőtt az ő tudásuk is. Az új generációnak viszont rögtön egy nagyobb birtokméret mellett kell helytállnia és korábbi tapasztalatok híján önmagától nem biztos, hogy azonnal fel tud nőni a feladathoz.

Autonómiában

Az egyik megoldás, hogy az utód a saját bőrén tanulja meg a gazdálkodást. Ilyenkor a nagyobb gazdaságon belül kap egy önálló területet. Ez nemcsak pénzügyi, hanem döntési függetlenséget is jelent. Sokszor nem lesz, aki visszafogja a fiatalt, ami előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Hátrány, hogy nincs "tanár" a fiatal mellett, aki segítené vagy okítaná, amikor arra szüksége lenne.

MTI-fotó: Varga György

A pénzügyi és döntési függetlenség mellett előfordul, hogy az előd eszközeit használja az utód a termeléshez. Ez nagy könnyebbség, viszont félrevezetheti a fiatalt, hiszen sokszor nem számol a már meglévő eszközök költségével, ezért hatékonyabbnak és erősebbnek gondolhatja saját tevékenységét, mint amilyen az valójában. Előny viszont, hogy nincs konzervatív megszokottság alapú kontroll alatt a fiatal, és ez teret adhat az újításnak.

Mester és tanítvány

Ebben az esetben nincs az utódnak teljes önállósága, de a gazdaság egészének működésére rálát és van ráhatása a döntésekre. Ilyenkor kap egy tudatos képzést. Az elején az utód a tanácsadó, majd testületként dolgoznak együtt. Végül, ha az előd a visszavonulás mellett dönt, akkor az idősebb generáció válik tanácsadóvá. A módszer nálunk kevésbé elterjedt, pedig megfelelő felkészítést jelenthet a következő generáció számára. Noha az igaz, hogy az utód ilyen nagyfokú tanításához megfelelő idő és türelem szükséges mindkét fél részéről.

Növekvő méretek

Más a helyzet ott, ahol több utód van. Ilyenkor előfordul, hogy a következő generáció együtt viszi tovább a gazdaságot, persze ehhez arra van szükség, hogy a meglévő vállalkozás képes legyen az utódok családjainak eltartására. Ha erre nem képes, akkor a felek elindulhatnak a gazdaság növelésének irányába. Ekkor ugyanúgy megmarad a gyerekek testületi vezetése, de a gazdaság már képes lehet mindegyikük családjának eltartására.

A gazdaság felosztása

A fentitől eltérő és picit szélsőségesebb megoldás a gazdaság feldarabolása. Ekkor a meglévő gazdaságot felosztják például az utód és az előd vagy az utódok között. Ilyenkor mindenki külön gazdálkodik és nincsenek generációk közötti konfliktusok. Olyan is előfordul, hogy az utódot a szülő egy teljesen önálló gazdasághoz segíti. Igaz, ezt nem sokan engedhetik meg maguknak. Amikor bekövetkezik az utódlás, akkor a gyermek és a szülő gazdasága egyesülhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?