Rákkeltő gyomirtóval riogatják a sörfogyasztókat

agrarszektor.hu
Potenciálisan rákkeltő gyomirtót talált népszerű német sörökben egy kutatás. A glifozát nevű anyag a gabonával juthatott be a sörökbe. A német sörszövetség cáfolja, hogy a kimutatott mennyiségek bármilyen károst hatást fejthetnek ki az emberre, miközben arról is folyik a vita, hogy a glifozát egyáltalán rákkeltő-e vagy sem.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A müncheni Környezetvédelmi Intézet azt a 14 német sörmárkákat vizsgálta meg, amelyekből a legtöbbet adtak el 2015 decemberében és 2016 januárjában Németországban - írja az Index. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a glifozát valamennyiben megtalálható.

Az intézet szerint a glifozát az alapanyagul szolgáló gabonával jutott be a sörökbe, és többszörösen meghaladta az ivóvízben törvény szerint megengedett, 0,1 mikrogrammos mértéket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben mondta ki, hogy a glifozát potenciálisan rákkeltő, de a WHO-megállapításáról azóta is folyik a vita. A Német Sörfőzők Szövetsége (BfR) mindenesetre tagadja, hogy a kimutatott értékek bármilyen kárt okoznának az emberi szervezetben. Közleményük szerint napi ezer liter sört kellene meginnia valakinek ahhoz, hogy a Környezetvédelmi Intézet által megállapított mennyiségtől bármi baja legyen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?