Csányiék egymilliárdot buktak a mohácsi vágóhídon a hentesek miatt

agrarszektor.hu
Egymilliárd forintot bukott Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató mohácsi vágóhídi beruházása azon, hogy hiány van hentesekből a hazai piacon. Ennyivel kellett növelni ugyanis a munkaerőköltségeket, hogy szakembereket találjanak.

Már az idén 600-700 ezer darabos sertésvágásszámot terveznek a hivatalosan április végén megnyíló mohácsi vágóhídon - nyilatkozta az Inforádiónak Csányi Sándor. Szerinte tudják is tartani a tervet, mert a vágások nagy részét a Bonafarm-integrációban részt vevő 150 kisebb-nagyobb vállalkozás segítségével állítják elő, és 70-80 százalékban önellátásra törekednek.

Csányi Sándor szerint alapvető probléma a munkaerőhiány, és emiatt "buktak egymilliárd forintot az eredeti tervekhez képest". Ennyivel több ugyanis a munkaerőköltség, mert nagy hiány van hentesekből és húsipari szakemberekből. Korábbi közlések szerint a mohácsi vágóhíd 21 milliárd forintos beruházással valósult meg,

Mint ismert, a mohácsi vágóhidat az MCS Vágóhíd Zrt. építette fel, amely Nagy György milliárdos befektető érdekeltségébe tartozik. Csányi Sándor, illetve a tulajdonában lévő Bonafarm Csoport nem tulajdonos az MCS-ben, de a céggel együttműködési megállapodást kötött.

Bár a Bonafarm tagjaként működő Pick Szeged Zrt. kezdetben résztulajdonosa volt az MCS-nek, illetve jogelődjének, a szegedi húsipari vállalat a beruházás megindulása előtt kilépett. A Bonafarm a döntést a beruházás egyszerűsítésével és gyorsításával indokolta. A vágóhíd felépítése után ugyanakkor ismét felmerült, hogy a Csányi-féle Bonafarm tulajdont szerez az MCS-ben.

Az új vágóhíd egy műszakban évi egymillió sertés levágására lesz képes. Csányi Sándor szerint integrációjuk folyamatosan bővül, ezért azt szeretné, ha nem egy, hanem két műszakban dolgozna majd a vágóhíd. Ráadásul van érdeklődés a Mohács környéki területekről is, és  külföldről is hoznának hozzájuk vágást - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?