Fejenként 250-500 forinttal kell többet fizetnünk, ha most drágul a liszt

Várhatóan keresztül tudják vinni partnereiknél áremelési törekvéseiket a malomipari vállalkozások, így 5-10 százalékkal növelhetik a liszt átadási árát. Ha a drágulás megjelenik a fogyasztói árakban, éves szinten egy átlagfogyasztónak 250-500 forintos pluszkiadással kell számolnia.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egyes meghatározó malomipari cégek már augusztusban emelték a liszt árát, mások pedig szeptember-októberben hajtották, illetve hajtják végre a drágítást - nyilatkozták az agrárszektor.hu-nak iparági szakértők. A molnárok 5-10 százalékos árnövelést tartanak szükségesnek, és az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedelem és a sütőipar is tudomásul veszi az áremeléseket. A vállalkozások elsősorban a kötelező bérköltségek és a búzaárak növekedésével indokolják az árváltoztatásokat. Tavaly ilyenkor például a búza tonnájáért 40 ezer forintot kellett fizetni, míg most 45 ezer forintra emelkedett az ár.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A malomipari átadási lisztárak az árnövelések előtt kilónként 63-64 forinttól 89-90 forintig szórtak attól függően, hogy csomagolt, zsákos, vagy ömlesztett termékről van-e szó. A nagyobb mennyiséget jelentő, alacsonyabb árkategóriával számolva az 5-10 százalékos drágítás kilónként 3-6 forintos árnövekedést jelent.

Mivel az egy főre eső hazai lisztfogyasztás 80 kilogramm körül mozog, éves szinten a mostani áremelések 250-500 forintos pluszkiadást okozhatnak a vásárlóknak, amennyiben az árnövelések beépülnek a fogyasztói árakba is. Ezt a többletköltséget iparági szakértők nem tartják jelentősnek ahhoz képest, hogy a mostani lisztdrágítás számos vállalkozásnak a túlélést jelentheti az alacsony malomipari jövedelmezőség miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?