Egyre több ilyen liszt van Magyarországon: ki nem találnád, honnan jön a külföldi áru

Egyre több ilyen liszt van Magyarországon: ki nem találnád, honnan jön a külföldi áru

agrarszektor.hu
A lisztpiacon korábban elképzelhetetlennek tartott módon jelenleg Romániából és Ausztriából is érkezik liszt Magyarországra. Ennek részben az lehet az oka, hogy sok hazai termelő a még magasabb búzaárakra várva, illetve élve azzal, hogy elegendő tárolókapacitása is van, tartja a búzáját. Hiába lépték meg a hazai malmok, és hajtottak végre lisztáremelést októberben, a magas áramárak, valamint a megemelkedett finanszírozási költségek miatt az agrárkormányzathoz fordult az iparág, és támogatást várnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A malmok már a magas, tonnánként 140 ezer forint körüli árú búzából őrölnek, ezért október elején nagyjából mindegyikük meglépte a korábban beharangozott, kilogrammonként 10 forint körüli áremelést. Ez azt jelenti, hogy most az 50 kilós, zsákos kiszerelésű liszt nettó átadási árának centruma körülbelül 230 forint körül alakul

- mondta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kiemelte, komoly gondot okoz azonban, hogy az export nem indult be, és a minden évben nagy keresletet támasztó olasz vevők például még nem jelentek meg az igényeikkel. Jelenleg csupán a malmok vannak a piacon, ezen azonban a külföldi vevők aktivizálódása mellett az is változtathat, ha megjelennek keresletükkel a takarmánykeverők is. Mivel kirívóan gyenge kukoricatermést várnak, és Lakatos Zoltán szerint az ukrán kukoricából sem jut mindenkinek, elképzelhető, hogy az idei szezonban a búza takarmánycélú felhasználása is erősödni fog.

Sok termelő még magasabb búzaárakban reménykedve, és kihasználva azt, hogy elegendő tárolókapacitása és a készletfinanszírozásra elég forrása is van, tartja a búzáját

- közölte a szakember. Hozzátette, szerinte emiatt van az is, hogy a lisztpiacon korábban elképzelhetetlennek tartott módon, jelenleg Romániából és Ausztriából is érkezik liszt Magyarországra. A magyar liszt versenyképtelensége a magas belpiaci búzaárak mellett is feltűnő, hiszen a román lej stabilabb a forintnál, ahogyan az euróárfolyam is inkább egy fordított irányú árumozgásnak kedvezne. 

Ez az év még „elketyeg” valahogy, hiszen év végéig majdnem mindenkinek meg van kötve a szerződése az energiaszolgáltatókkal. A nagy baj majd jövőre lesz, a 250-280 forintos kilowattóránkénti ár már olyan mértékű költségnövekedés, amit az árak emelésével sem lehet majd lekövetni, hiszen a vásárlóerő is csökken. Ha januártól valóban ezekkel az árakkal kell számolni, akkor az áramköltség önmagában magasabb lesz, mint eddig volt az összes ráfordítás. Az áramszolgáltatók egyébként nem is nagyon akarnak az árakat hosszabb távon meghatározó szerződéseket kötni a malmokkal, hanem inkább a tőzsdei árakhoz kötnék az ellentételezést. Bár az októberi árral erre az évre beárazta magát az iparág, elképzelhető, hogy, ha decemberben már hatnak az új áramköltségek,  év végén még hozzányúlnak a liszt árához

- tudatta Lakatos Zoltán.

A szakember arról is beszélt, hogy a malmok túlélését az is nehezíti, hogy most nagyon magas kamatok mellett kell finanszírozniuk a készleteiket. Közölte, az agrárkormányzatnak már jelezték az áramárak és a kamatok okozta problémát, és az áramárban támogatást várnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31