2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Fazekas: nekünk nem kell műhús és rovarfehérje

agrarszektor.hu
Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket a legmodernebb technológiákkal kell előállítani. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint nem kérünk a mesterséges húsokból és a rovarfehérjékből.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Magyarország arra törekszik, hogy az agrárdigitalizáció minél nagyobb teret hódítson, mert így gazdaságosan és versenyképesen lehet termelni - szögezte le Fazekas Sándor a berlini Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon. Ugyanakkor a miniszter szerint továbbra is kiállunk az egészséges, természetes, jó minőségű és géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett, és elutasítjuk azokat a megoldásokat, amelyeket "sokan szépen, csöndben próbálnak elterjeszteni", köztük a mesterséges húselőállítást vagy a rovarfehérje emberi célú felhasználását. A magyar agrárdiplomáciának a következő években is azt az alapelvet kell követnie, hogy "mi, magyarok, nem kérünk ezekből a módszerekből" - hangsúlyozta.

A csaknem 100 ország agrárminiszterének részvételével tartott fórumot a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) alkalmából rendezték meg. Az IGW az agrárdiplomáciában is nagyüzemet jelent, a magyar küldöttség alig egy nap alatt 16 miniszteri szintű, kétoldalú megbeszélést folytatott.

Az idei IGW-n tovább bővült a GMO-mentes szója termesztése mellett elköteleződött európai országok köre. Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró is csatlakozott az Európai Szója Nyilatkozathoz, így a magyar, német és osztrák kezdeményezésre összeállított dokumentum aláíróinak száma 18-ra, támogatóinak száma pedig 23-ra emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?