Jól megtolta a tojás az agrárárakat

agrarszektor.hu
A tojás ára emelkedett legjobban - 33 százalékkal - tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint, de jelentősen nőtt a tej és a gyümölcsfélék ára is. A mezőgazdasági termelői árak az elmúlt év decemberben összességében 5,1 százalékkal voltak magasabbak, 2017 január-decemberében pedig 5,6 százalékkal emelkedtek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2017 decemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal meghaladták a 2016 azonos időszakit, amely a növényi termékek árának 6,0, illetve az élő állatok és állati termékek árának 3,8%-os növekedéséből tevődik össze - közölte a KSH.

2017 decemberében 2016 decemberéhez képest:

A gabonafélék ára 9,2, ezen belül a búzáé 6,9, a kukoricáé 9,9%-kal lett magasabb.
A gyümölcsfélék ára 21, ebből az almáé 26, a szőlőé 12%-kal emelkedett.
Az élő állatok termelőiár-szintje 2,3%-kal csökkent. A vágóbaromfi ára 2,7%-kal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 7,2%-kal volt alacsonyabb.
Az állati termékek ára 17%-kal emelkedett. A tej ára 15, a tojásé 33%-kal növekedett.

2017 január-decemberében 2016 azonos időszakához viszonyítva:

A mezőgazdasági termelői árak 5,6, ezen belül a növényi termékeké 3,3, az élő állatok és állati termékeké 9,3%-kal lett magasabb.
A gabonafélék ára 4,9%-kal emelkedett.
A zöldségfélék ára összességében 0,3%-kal csökkent, a gyümölcsöké pedig 20%-kal nőtt.
A burgonya ára 7,5%-kal visszaesett.
A vágósertés ára 11, a vágóbaromfié 1,8%-kal nőtt.
A tej ára 24%-kal emelkedett.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,1%-kal voltak magasabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 0,4%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 3,0%-os növekedéséből adódott. A legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 6,6, utóbbi 3,2%-kal. A műtrágyaárak 2017 III. negyedévében voltak a legalacsonyabbak az elmúlt hat évben, év végére azonban növekedni kezdtek, és 6,8%-kal voltak magasabbak, mint az előző negyedévben. A takarmányok árcsökkenésén belül az egyszerű takarmányok ára 3,4, a keveréktakarmányoké 3,0%-kal volt alacsonyabb.

A növényvédő szerek ára enyhén emelkedett, 0,4%-kal volt több, mint az előző évben. Az energia és kenőanyagok ára 5,7%-kal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 8,1%-os emelkedése volt hatással. Az épület- és gépfenntartási költségek 5,5, illetve 2,6%-kal nőttek, az állatgyógyászati készítmények 1,9%-kal drágultak.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 5,9, míg a gépberuházásoké 0,6%-kal volt magasabb. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 105,5% volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34