Csokoládégyártás: már felsőfokon oktatják

agrarszektor.hu
A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el - mondta Fazekas Sándor agrárminiszter egy szerencsi sajtótájékoztatón.

Egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék - méltatta a miniszter az ágazatot. Tavaly és tavalyelőtt 18 ezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára. Megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés.

EZ IS ÉRDEKELHET
A miniszter a sajtótájékoztatón méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait: egyszerre kézműves és nagyobb volumenű élelmiszeripari termék. Fazekas Sándor reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. (Klimatikus adottságaink azonban versenyhátrányt jelentenek a cukorrépa-termelésre alkalmasabb európai térségekkel szemben - agrászektor.hu.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?