Itt a soha nem látott áremelkedés: drasztikusan drágul ez az élelmiszer

Itt a soha nem látott áremelkedés: drasztikusan drágul ez az élelmiszer

agrarszektor.hu
Soha nem látott szintre, tonnánként 10 ezer dollár fölé emelkedett a kakaó határidős jegyzése. Ezzel folytatódik az a történelmi drágulás, amely során idén már megduplázódtak az árak. A piacot a nyugat-afrikai termelőknél tapasztalható rossz hozamok irányítják, ráadásul most már egyre nagyobb a félelem azzal kapcsolatban, hogy lesz-e egyáltalán elég kakaóbab. Mindezek a fogyasztókra is hatással vannak, a csokoládégyártók ugyanis rendre hárítják át rájuk a költségeiket, sőt, sok esetben csökkentik a csokoládé kiszerelését, vagy kevesebb kakaót tesznek a termékekbe.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A kakaó árának alakulását és piacát jelenleg a nyugat-afrikai termelőknél tapasztalható rossz hozamok irányítják, ráadásul most már az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán elegendő kakaóbab. Mindezek miatt kedden a határidős jegyzések 4,5 százalékkal, 10 080 dollárra ugrottak New Yorkban - ez a szint még néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt - írja a Bloomberg. Ez a fogyasztóknak is rossz hír, a csokoládégyártók ugyanis rendre hárítják át rájuk a költségeiket, sőt, sok esetben csökkentik a csokoládé kiszerelését, vagy kevesebb kakaót tesznek a termékekbe. Főleg most, a húsvéti időszakban ez komoly gondokat jelenthet, de fennáll a veszélye annak is, hogy romlik az ellátási helyzet.

Más termelők, mint például Brazília és Ecuador, igyekeznek felpörgetni a termelésüket, ám az néhány évbe is beletelhet, mire az újonnan ültetett kakaófák babot hoznak, ez pedig késlelteti a globális készletek körül kialakult feszültségek enyhítését. A készletek és az őrlések aránya az elmúlt több mint négy évtized legalacsonyabb szintjére esik vissza ebben a szezonban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?