Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
A csokoládé eredetileg úgy készül, hogy felhasználják a kakaóbabot, a kakaónövény többi részét többit pedig kidobják. Most azonban svájci élelmiszertudósok kitalálták egy új módszert - írja a Portfolio. A csokoládé, amelyet Kim Mishra tudós és csapata a zürichi rangos Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaó gyümölcspépet, a gyümölcslevet és a héjat is.
Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét is, azt mondják, hogy a hagyományos csokoládégyártás, amely csak a babot használja fel, azzal jár, hogy a kakaógyümölcs többi részét, amely egyébként tele van tápértékkel, a földeken hagyják elrohadni.
Az új csokoládé kulcsa a nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. Ezt a 14% cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet a gyümölcshússal egyesítenek, majd a szárított héjjal vagy endokarpiummal keverik össze, hogy egy nagyon édes kakaózselét kapjanak, emiatt nem kell további cukrot hozzáadni. A kérdés csak az, milyen íze lesz az új csokinak és mennyibe fog kerülni. Az első kérdésre a válasz az első tesztek alapján az, hogy meglepően jó. A másodikra pedig az, hogy valószínűleg drágább lenne az új csokoládé, mint a mostani, mivel a cukor egy relatíve olcsó hozzávaló, miközben a kakaópép és a kakaólé többe kerül.