Itt az új csokoládé, ami eláraszthatja a boltokat? Durva, miből készül

Itt az új csokoládé, ami eláraszthatja a boltokat? Durva, miből készül

agrarszektor.hu
Svájci élelmiszertudósok kitalálták, hogyan lehet csokoládét készíteni a teljes kakaótermés felhasználásával, ráadásul cukor nélkül. A BBC azt írja, olyan módszert kísérleteztek ki, amivel a kakaónak nem csak a babját, de más részeit is feldolgozhatják.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A csokoládé eredetileg úgy készül, hogy felhasználják a kakaóbabot, a kakaónövény többi részét többit pedig kidobják. Most azonban svájci élelmiszertudósok kitalálták egy új módszert - írja a Portfolio. A csokoládé, amelyet Kim Mishra tudós és csapata a zürichi rangos Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaó gyümölcspépet, a gyümölcslevet és a héjat is.

Az új csokoládé kulcsa a nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. Ezt a 14% cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet a gyümölcshússal egyesítenek, majd a szárított héjjal vagy endokarpiummal keverik össze, hogy egy nagyon édes kakaózselét kapjanak, emiatt nem kell további cukrot hozzáadni. A kérdés csak az, milyen íze lesz az új csokinak és mennyibe fog kerülni. Az első kérdésre a válasz az első tesztek alapján az, hogy meglepően jó. A másodikra pedig az, hogy valószínűleg drágább lenne az új csokoládé, mint a mostani, mivel a cukor egy relatíve olcsó hozzávaló, miközben a kakaópép és a kakaólé többe kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?