A szőlőben és a zellerben találták a legtöbb növényvédő szert

agrarszektor.hu
A szőlőben és a zellerben mutattak ki legtöbbször növényvédő szer szennyezettséget francia vizsgálatok. A szőlőnél a minták 89 százaléka, a zellernél 85 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt. Aggodalomra ad okot, hogy a többéves akcióban ellenőrzött gyümölcsök és zöldségek 2,7, illetve 3,5 százalékában a szennyezettség az engedélyezett határértéket is meghaladta.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A szőlő áll a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök listájának élén Franciaországban, mivel a minták 89 százalékában találtak peszticid maradványokat - derült ki egy nemrég ismeretett felmérésből. A szőlőt a mandarin és a cseresznye követi 88 százalékkal, míg a grapefruitnál 86 százalékos, az epernél, a nektarinnál és az őszibaracknál 83 százalékos arányt mértek. A peszticidek a legkisebb mennyiségben a szilvában (35 százalék), a kiviben (27 százalék) és az avokádóban (33 százalék) voltak jelen.

Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta a növényvédőszer-maradványok jelenlétét 19 féle, nem ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsben, illetve 33 féle zöldségben. Összesen több mint 11 ezer mintát vizsgáltak, és a gyümölcsök csaknem 73 százalékában fedezték fel peszticidek nyomait, míg a zöldségféléknél 41 százalékos szennyezettséget tapasztaltak.

A zöldségek közül a zellerszárban mutatták ki a legmagasabb peszticidszennyeződést, a minták 85 százaléka fertőzött volt. A friss fűszernövények 75, a cikóra 73, a zellergyökér 72, a saláta 66 százaléka volt szennyezett. A legkevesebb növényvédőszer maradványt a cukorrépában (4 százalék), a spárgában (3 százalék) és a csemegekukoricában (2 százalék) találták.

A legnagyobb problémát azonban szakértők szerint az jelenti, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál a peszticidszint meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb maradékanyag-határértéket. A zöldségeknél is hasonló eredményeket mutatott a vizsgálat, mivel a minták 3,5 százalékánál haladta meg a hivatalos küszöbértéket a növényvédőszer maradvány.

A felmérésről közölt adatokból nem derül ki, mely élelmiszerekben milyen koncentrációban találtak peszticidet, illetve az sem, milyen hatásuk lehet az emberi szervezetre. Ezért tisztázatlan, hogy elfogyasztásuk humánegészségügyi szempontból mekkora korckázatot jelenthetett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?