AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
A szőlő áll a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök listájának élén Franciaországban, mivel a minták 89 százalékában találtak peszticid maradványokat - derült ki egy nemrég ismeretett felmérésből. A szőlőt a mandarin és a cseresznye követi 88 százalékkal, míg a grapefruitnál 86 százalékos, az epernél, a nektarinnál és az őszibaracknál 83 százalékos arányt mértek. A peszticidek a legkisebb mennyiségben a szilvában (35 százalék), a kiviben (27 százalék) és az avokádóban (33 százalék) voltak jelen.
Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta a növényvédőszer-maradványok jelenlétét 19 féle, nem ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsben, illetve 33 féle zöldségben. Összesen több mint 11 ezer mintát vizsgáltak, és a gyümölcsök csaknem 73 százalékában fedezték fel peszticidek nyomait, míg a zöldségféléknél 41 százalékos szennyezettséget tapasztaltak.
A zöldségek közül a zellerszárban mutatták ki a legmagasabb peszticidszennyeződést, a minták 85 százaléka fertőzött volt. A friss fűszernövények 75, a cikóra 73, a zellergyökér 72, a saláta 66 százaléka volt szennyezett. A legkevesebb növényvédőszer maradványt a cukorrépában (4 százalék), a spárgában (3 százalék) és a csemegekukoricában (2 százalék) találták.
A legnagyobb problémát azonban szakértők szerint az jelenti, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál a peszticidszint meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb maradékanyag-határértéket. A zöldségeknél is hasonló eredményeket mutatott a vizsgálat, mivel a minták 3,5 százalékánál haladta meg a hivatalos küszöbértéket a növényvédőszer maradvány.
A felmérésről közölt adatokból nem derül ki, mely élelmiszerekben milyen koncentrációban találtak peszticidet, illetve az sem, milyen hatásuk lehet az emberi szervezetre. Ezért tisztázatlan, hogy elfogyasztásuk humánegészségügyi szempontból mekkora korckázatot jelenthetett.