A szőlőben és a zellerben találták a legtöbb növényvédő szert

agrarszektor.hu
A szőlőben és a zellerben mutattak ki legtöbbször növényvédő szer szennyezettséget francia vizsgálatok. A szőlőnél a minták 89 százaléka, a zellernél 85 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt. Aggodalomra ad okot, hogy a többéves akcióban ellenőrzött gyümölcsök és zöldségek 2,7, illetve 3,5 százalékában a szennyezettség az engedélyezett határértéket is meghaladta.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szőlő áll a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök listájának élén Franciaországban, mivel a minták 89 százalékában találtak peszticid maradványokat - derült ki egy nemrég ismeretett felmérésből. A szőlőt a mandarin és a cseresznye követi 88 százalékkal, míg a grapefruitnál 86 százalékos, az epernél, a nektarinnál és az őszibaracknál 83 százalékos arányt mértek. A peszticidek a legkisebb mennyiségben a szilvában (35 százalék), a kiviben (27 százalék) és az avokádóban (33 százalék) voltak jelen.

Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta a növényvédőszer-maradványok jelenlétét 19 féle, nem ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsben, illetve 33 féle zöldségben. Összesen több mint 11 ezer mintát vizsgáltak, és a gyümölcsök csaknem 73 százalékában fedezték fel peszticidek nyomait, míg a zöldségféléknél 41 százalékos szennyezettséget tapasztaltak.

A zöldségek közül a zellerszárban mutatták ki a legmagasabb peszticidszennyeződést, a minták 85 százaléka fertőzött volt. A friss fűszernövények 75, a cikóra 73, a zellergyökér 72, a saláta 66 százaléka volt szennyezett. A legkevesebb növényvédőszer maradványt a cukorrépában (4 százalék), a spárgában (3 százalék) és a csemegekukoricában (2 százalék) találták.

A legnagyobb problémát azonban szakértők szerint az jelenti, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál a peszticidszint meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb maradékanyag-határértéket. A zöldségeknél is hasonló eredményeket mutatott a vizsgálat, mivel a minták 3,5 százalékánál haladta meg a hivatalos küszöbértéket a növényvédőszer maradvány.

A felmérésről közölt adatokból nem derül ki, mely élelmiszerekben milyen koncentrációban találtak peszticidet, illetve az sem, milyen hatásuk lehet az emberi szervezetre. Ezért tisztázatlan, hogy elfogyasztásuk humánegészségügyi szempontból mekkora korckázatot jelenthetett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01