Nem vonul ki, hanem erősítene a nagy magyar baromfis família

agrarszektor.hu
Nem vonul ki a baromfiszektorból a debreceni Tranzit Csoportban érdekelt Szabó-família, hanem közös vállalat formájában szakmai együttműködést kötött az egyik legnagyobb európai baromfipiaci szereplőnek számító LDC-csoporttal. A hazai víziszárnyas piacon vezető szerepet betöltő Tranzit Csoport indoklása szerint a közép-kelet-európai terjeszkedéshez volt szükség a tranzakcióra. Az LDC a magyar cégcsoportban 70 százalékos tulajdonrészt szerez, de a Tranzit irányítása továbbra is a Szabó-famíliáé marad.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Semmi sem változik - kommentálta az agrárszektor.hu-nak a Tranzit Csoport értékesítéséről szóló híreket Szabó Miklós, a családi vállalkozásként működtetett magyar cégcsoport alapító-tulajdonosa. A bejelentések szerint a nemzetközi baromfipiacon meghatározó, tőzsdén szereplő francia LDC-csoport hetven százalékos részesedést szerez a Tranzit Csoportban, így a magyar tulajdoni arány 30 százalékra csökken.

Szabó Miklós szerint a lépés nem azt jelenti, hogy a Szabó-família - amely a napi.hu száz leggazdagabb magyarról szóló listáján idén a harmincadik helyen szerepel 38,5 milliárd forintos becsült vagyonnal - kivonulna a baromfiszektorból. Éppen ellenkezőleg, további terjeszkedést terveznek Közép-Kelet-Európában, és ehhez kívánják felhasználni az LDC-s tranzakciót. Közös vállalat létrehozásáról van szó, amelynek keretében a Tranzit és az LDC szakmai együttműködést kötött - tette hozzá Szabó Miklós.

Az európai baromfiszektor annyira koncentrált, hogy a tulajdonos szerint csak ilyen jellegű együttműködéssel nyílik valós esély a további piacszerzésre. Ugyanakkor még két-három hónapra lesz szükség, amíg a szükséges versenyhivatali jóváhagyások megszületnek. Az LDC - közölte Szabó Miklós - azzal a feltétellel vállalt részvételt a tranzakcióban, hogy a Tranzitot továbbra is a Szabó-família irányítja. Így minden döntési jogosítvány a család kezében marad, az elnök-vezérigazgató pedig továbbra is Szabó Ákos lesz.

A Tranzit Csoport vezető szerepet tölt be a hazai víziszárnyas-piacon, tavaly pedig megvásárolta a szintén baromfiágazatban érdekelt nyírbátori Bátortrade Kft., illetve több más, vele szorosan együttműködő baromfiágazati vállalkozás baromfitelepeit, vágóhídját és egyéb eszközeit. E tranzakcióval a csoport tevékenységi köre - a pecsenyekacsa- és húsliba-termelés mellé - csirkeneveléssel és -feldolgozással egészült ki, miközben Európa legnagyobb, egy kézben lévő víziszárnyasférőhely-kapacitása jött létre. A Tranzit Csoport tavalyi összárbevétele elérte az 53 milliárd forintot.

A Tranzit a következő időszakban Magyarországon saját beruházásokkal kívánja növelni piaci részesdését, illetve aktívabbá akar válni a régiós tranzakciós piacon is. A tervekben állattartó telepi fejlesztések szerepelnek, de új takarmánykeverőt is létesítenének, míg élelmiszeripari termékportfóliójukat elsősorban továbbfeldolgozott és késztermékekkel bővítenék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?