Durvul a helyzet! Egyre súlyosabb a munkaerőhiány a magyar zöldségtermesztésben

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb problémát okoz a zöldség-gyümölcs ágazatban a munkaerőhiány, ami mostanra már a termések minőségére is negatívan hathat. Idén a szabadföldi konzerv uborka és paprika, valamint a spárga piaca érezte meg a legjobban a munkaerő gondokat, az időjárás pedig a zöldborsót és a káposztaféléket tette tönkre a legjobban. Ugyanakkor még mindig gond a zöldség és gyümölcs termékek magas áfa tartalma, amely évről-évre látványos fogyasztáscsökkenést eredményez.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A zöldség- gyümölcs ágazat legnagyobb kihívása továbbra is a május - október között tapasztalható akut munkaerőhiány, amely már a termesztéstechnológia precíz betartását is veszélyezteti, valamint negatívan hat a termés minőségére is - írja közleményében a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb). Ugyanakkor továbbra is gond a zöldség-gyümölcs termékek magas, 27 százalékos áfa tartalma, mely az árakban megjelenve főleg a magasabb ár kategóriájú termékeknél jelentős fogyasztáscsökkentést eredményez.

A legtöbb zöldség-gyümölcs féle június elejétől október végéig folyamatosan szedhető, kapható lesz a piacokon, a magyar termelők pedig szinte 100 százalékban el tudják majd látni a belföldi piacokat és a feldolgozókat is áruval. Egyes növényfajoknál exportra is jelentős mennyiségű áru jut majd. 

A havi középhőmérséklet országosan április, május és június hónapban is lényegesen magasabb volt az elmúlt évtizedek átlagához képest. Április közepétől gyakorlatilag nyári idő köszöntött be, ami felgyorsította a növények fejlődését. A csapadék tekintetében az április hónap szegényebb volt, mint az elmúlt évtized átlagai, a május és a június hónap már csapadékosabb volt, de még mindig kevesebb esett, mint az előző években. Főleg a júniusi időszakra volt jellemző a szélsőséges területi csapadékeloszlás, a gyakori felhőszakadás és a viharos szél, ennek ellenére az ország legtöbb részén szükség volt az öntözésre is. 

A szabadföldi zöldborsónál a kedvezőtlen áprilisi időjárás, valamint a virágzás alatti májusi meleg 15-20 százalékos termésveszteséget okozott. A késői vetés ellenére a betakarítás az idén hamarabb indult, így várhatóan június legvégén és július első napjaiban be is fejeződik. A csemegekukorica fejlődésének ugyanakkor kedvezett a meleg, csapadékos idő, és jelen állapot szerint jó termésre lehet számítani. Növényvédelmi szempontból azonban nagyobb molyfertőzésre kell számítani az idén, mint az elmúlt években.

A szabadföldi konzerv uborka, és a paprikafélék termesztése tovább csökkent, ami főleg a szektorban jellemző munkaerő gondoknak köszönhető. A konzervipari feldolgozás nehezen indult a meggy feldolgozása miatt, ezért kisebb értékesítési gondok lehetnek majd június vége és július 15 között.

Az idei évben a spárgatermelők rossz évet zártak. A piacon "összeért" a spanyol, a német és a magyar spárga, ami jelentős túlkínálatot generált, és rendkívül alacsony árakat eredményezett, vagy eladhatatlanná vált a termés egy része. Ugyan több áruházlánc is jelentős akciókat kezdeményezett, de mivel Magyarországon a spárgafogyasztásnak nincs megfelelő kultúrája, így jelentős fogyasztást nem tudott eredményezni. Tovább nehezítette a spárgatermelők helyzetét, hogy a szedésnél nem állt rendelkezésre megfelelő kézi munkaerő.

2018-ban egész Európában - így Magyarországon is - csökkent a görögdinnye termőterülete. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén még az elmúlt évek átlagához viszonyítva is korábban, június 25-től lesz nagy mennyiségben magyar görögdinnye a piacokon. A spanyol görögdinnye az idén késik (megjelenésére június végétől lehet számítani), melynek köszönhetően főleg az export piacokon július közepéig egyidejűleg lesz jelen a magyar dinnyével. A 600 - 650 ha sárgadinnye mintegy felét fólia alatt termelik a termelők, ennek szedése május végén elkezdődött. Várhatóan 16-17 ezer tonna eladása zavarmentes lesz, köszönhetően annak, hogy az áruházláncok egyre több magyar sárgadinnyét forgalmaznak.

A hajtatott káposztafélék termőterülete tovább csökkent idén. A február végi hideg miatt sok kiültetett káposzta "megfázott" így korán megindult a magszár képződés, amely jelentős minőségi problémákat okozott, így a megtermelt áru egy része nem volt exportképes. Ennek köszönhetően a termelői árak 15-20 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint 1 évvel korábban, valamint az idei korai húsvét is negatívan befolyásolta az árakat.

A hajtatott paprikafélék, paradicsom és uborka fejlődését az áprilisi-májusi meleg felgyorsította, és a hidegfóliába kiültetett növényekről 2-3 héttel korábban lehetett szedni a termést, mint 1 évvel korábban. Mivel az export nem tudott nagy mennyiségben elindulni a megfelelő időben, ezért átmenetileg relatív túlkínálat alakult ki a belföldi piacokon, amely várhatóan június végén kezd majd stabilizálódni. A termelők a jó állománynak és a kedvező időjárásnak köszönhetően azonban 30-40 százalékkal nagyobb mennyiségeket tudnak majd betakarítani, mint az elmúlt években.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?