2022. október 5. szerda Aurél

Komoly átalakuláson mehet keresztül a magyar kajszi: ennek sokan örülni fognak

agrarszektor.hu
Nem tudod kibabrálni a magyar kajszibarackkal az időjárás, az idei termés ugyanis a közepesnél jóval jobb, nemcsak minőség, de mennyiség tekintetében is. A jövőben az lenne a cél, hogy minél jobban széthúzódjon a gyümölcs termelési és betakarítási időszaka, jelenleg ugyanis június végétől augusztus elejéig érhető el a magyar kajszi.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Több gyümölcsfajt is megviselt Magyarországon az időjárás, a magyar kajszibarackon azonban nem talált fogást - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. A kamara előzetes becslése szerint 30-35 ezer tonna kajszi várható idén, ami azt  jelenti, hogy a közepesnél jóval jobb termésre számíthatunk, a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt - tette hozzá. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A magyar fajták betakarítása már megkezdődött, a gyümölcs június végétől augusztus elejéig, esetleg közepéig érhető el a boltokban, a csúcsszezon pedig általában július közepére tehető. A NAK és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy program keretében azt szeretné elérni, ha minél jobban széthúzódna a gyümölcs termelési és betakarítási időszaka, amivel stabilabbá tehetnék a magyar kajszitermelést - tájékoztatott a szakember.

Mártonffy Béla kitért arra is, hogy a magyar kajszi 70 százalékát iparilag dolgozzák fel, aminek a legnagyobb piaca Magyarország. Az export - a nagy kereslet ellenére - csak 10 százakék körül mozog, a gyümölcs 30 százaléka pedig friss fogyasztásra kerül. Ugyanakkor a kajszibarack esetében is polgárjogot nyert a Szedd magad! mozgalom, a tapasztalat pedig az, hogy egyre inkább nő a házi befőzések száma - emelte ki a kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01