2022. október 5. szerda Aurél

A franciák el vannak ájulva saját tejiparuktól, a tejtermelők kevésbé

agrarszektor.hu
Kincstári optimizmus, vagy igaz, hogy a francia tejipar a legjobb a világon? Az euractiv.com-on megjelent írás szerint Franciaországnak van néhány olyan előnye a versenytársaival szemben, ami az "összpontszáma" alapján a világ legversenyképesebb tejtermelőjévé teheti. Maguk a gazdák semmit nem éreznek a tejipar szárnyalásából.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A francia Agrex Consulting tanácsadó és piackutató cég, illetve a francia szakminisztérium alá tartozó FranceAgriMer által készített tanulmány a világ 13 fő tejtermelő országának összesen hét versenyképességi jellemzőjét elemzi, olyan mutatók alapján, mint a fenntartható termelés, a termelési potenciál, az ágazat szervezettsége és műszaki színvonala, a tejtermékek portfóliója és a piacszerzési potenciál. Az összesített eredmény a franciákat hozta ki első helyezettnek,megelőzve Hollandiát, Új-Zélandot, Írországot és Németországot is - írja az euractiv.com. 

Franciaországban lényegében három óriásvállalat vásárolja fel a megtermelt tej bő 52 százalékát, a Lactalis, a Sodiaal és az Eurial. A francia elemzők ezt a nagymértékű koncentrációt - mint magas fokú piaci szervezettséget - az előnyök közé sorolják. A franciák az egy főre jutó tejtermék-fogyasztásban világelsőnek számítanak, így a belső piac is nagy támaszt ad a tejiparnak. A három piacvezető vállalat 12 feldolgozóval rendelkezik az ország határain túl is, ami kiváló expanziós lehetőséget jelent. Ehhez hasonló adottságokkal csak a dánok büszkélkedhetnek, akik szintén 12 gyárral rendelkeznek külföldön (náluk az Arla az első). A hollandok - akiknél a Friesland Campina viszi a prímet - csak 5 tejfeldolgozót üzemeltetnek a hátorokon túl, Új-Zéland híres tejipara pedig  - élén a Fonterrával - csak négyet. Az elemzők azt is Franciaország előnyére írják, hogy jól kézben tartja a földárak növekedését, és az óceán felől érkező csapadék üdén tartja a legelőket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az euractiv.com szerzője szerint a tanulmány kevés figyelmet szentel a folyadéktej minőségének. Franciaországban minden második literből vagy zsírt vagy fehérjét vonnak ki annak érdekében, hogy profitábilisabb termékeket, például sajtot gyártsanak belőle. A piac számára felkínált tej mennyisége ugyan sok, de minősége sok kívánnivalót hagy maga után. A portálon megjelent írás szerint a felvásárló gyárak koncentráltságának hátránya is van. A francia tejipar versenyképességének egyik pillére az, hogy kizsigereli a farmereket. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban dolgozók közül a tejtermelők követnek el a leggyakrabban öngyilkosságot Franciaországban. A cikk szerzője úgy véli, ezután kérdéses az is, hogy mennyire nevezhető fenntarthatónak ez a működési modell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01