Már a cégek végzik az oktatást: újraéledt a tejipari képzés Kaposváron

Már a cégek végzik az oktatást: újraéledt a tejipari képzés Kaposváron

agrarszektor.hu
Sikeres szakmai vizsgát tettek a FINO dolgozói, akik tejipari technikus és tejtermékkészítő képesítést szereztek a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában. Erre negyed évszázada nem volt példa Kaposváron, hiszen 25 év után 2023 őszén a FINO és a Déli Agrárszakképzési Centrum együttműködésének köszönhetően indult újra a tejipari képzés a somogyi vármegyeszékhelyen. Az akkor indult 15 fős osztály a napokban vehette át bizonyítványát, oklevelét.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A tejtermék-, túró- és sajtgyártás elméleti alapjait sajátíthatták el a FINO dolgozói a mintegy másfél éves képzés során. Ezenkívül gazdasági, vállalkozási ismereteket, valamint minőségbiztosítást is tanultak a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában.

A képzésben a termelési és az adminisztrációs területen dolgozó munkavállalók egyaránt részt vettek. „Összesen 15-en tettünk sikeres vizsgát, 11-en tejipari technikus oklevelet, 4-en pedig tejtermékkészítő szakmai bizonyítványt szereztek. Nagyon fontos, hogy a kollégák a gyakorlatban megtanult ismereteket meg tudják erősíteni az elméleti tudással” – emelte ki a képzés kapcsán Egyedné Lewandowski Havaska, a FINO HR igazgatója.

Szakképzett munkaerőre pedig hatalmas szüksége van a tejipari ágazatnak – erről már Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője beszélt.

A hatékonyság és a versenyképesség növeléséhez nélkülözhetetlenek a modern, 21. századi tudással rendelkező magasan képzett szakemberek.

A hazai élelmiszergyártás számos területén probléma a képzett munkaerő hiánya, ám míg a legtöbb területen a dolgozók hajlandósága hiányzik, a tejipar esetében a képzés is. A kaposvári példa jelentőségét az adja, hogy a piaci szereplők igyekeznek a kezükbe venni a szakképzést, miután az állami oktatás ezen a téren megszűnt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kalászos növények a klímaváltozás árnyékában (x)

Az utóbbi évek szélsőséges időjárási eseményei, az aszályos nyarak, a szokatlanul enyhe telek és a szórványosan, ám hirtelen lehulló csapadék egyre érezhetőbb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra.

Támogatott tartalom

Algával a klimatikus kihívások ellen (x)

A termesztés során adódó időjárási szélsőségek, mint a fagykár, aszály, jégeső, vagy egy vegyszeres kezelés következtében fellépő terhelés, komoly termésveszteséget okozhatnak.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?