Kongatják a vészharangot: súlyos válságba került a hazai szőlő- és borágazat

Kongatják a vészharangot: súlyos válságba került a hazai szőlő- és borágazat

agrarszektor.hu
Soha nem tapasztaltak még akkora pénzügyi válságot a magyar szőlő-és borágazatban, mint amekkorát most okoz a koronavírus-járvány. Félő, hogy csak karácsonyra állhat helyre a helyzet a gasztronómiában, ezért sok pincészet és borászat kénytelen lesz a tartalékait felélni, ami egy idő után elfogyhat majd. Az ágazat számára komoly segítséget jelentene a készpénzjuttatás, hiszen sok borász számára jelent gondot, hogy nem kapták meg a pályázatokon elnyert támogatásokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sem a 2008-as válság idején, sem korábban nem tapasztaltak akkora értékesítési válságot a szakmában, mint az elmúlt egy hónapban - mondta az InfoRádiónak Jásdi István, csopaki borász. A szőlőművelés alól sokan nem kapnak felmentést. Azok a borászatok, kereskedők, akik nem termelnek szőlőt, egyszerűbb helyzetben vannak, elengedhetik az idei felvásárlást, költségeik is csak minimális mértékben vannak, és át tudják vészelni ezt az időszakot. Ezzel szemben náluk művelni kell a szőlőt, és abban bíznak, hogy azzal az egy partnerrel akivel 15 éve kapcsolatban vannak, meg tudják csinálni, fel tudják vásárolni ugyanazt a mennyiséget, mint a korábbi években. Erre azonban a mostani várakozásaik szerint nem lesz az árbevételből fedezet.

Tíz éve ugyanazokkal a kollégákkal dolgozunk a szőlőben, a pincében és az értékesítésben is, és ragaszkodunk is hozzájuk, ezért munkaerőgondunk nincs. Viszont készpénzgondjaink lesznek hamarosan, mivel tavaly decemberben elvégeztünk egy csomó olyan beruházást, ami szükségessé vált, ezekre még 2018-ban pályáztunk. Az már nem annyira természetes, hogy ezekre még a mai napig nincsen pénz

 - tette hozzá Jásdi István.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás
Hiányzik az a pénz, amit a beruházásra elköltöttünk, és nem kaptunk meg a pályázatból

- fogalmazott a szakember, aki egyúttal sérelmezte azt is, hogy amíg ők minden feltételt betartottak, addig sokan, akik már hozzájutottak a támogatási összeghez, régen lemondtak a pályázati ígérvényekről, és meg is kapták ezekre a felmentést. Hozzátette, ez egy nagyon komoly pénzügyi válságot jelent, és nem hiszi, hogy júliusig újraindul majd az élet, illetve nem látja azokat a lehetőségeket, melyek alapján a gasztronómia normál körülmények között a tavalyi mennyiséget produkálva újranyissa a kapukat július elsején.

A legoptimistább előrejelzések is arról szólnak, hogy a normális életfeltételekhez karácsony táján térhetünk vissza. Ezért nagyon hosszú időn keresztül lesz szükségünk olyan támogató intézkedésekre, mint amilyen ez a mostani miniszteri bejelentés szerinti intézkedéscsomag

- mondta Jásdi István. Hozzátette ugyanakkor, szerinte ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a szakma nagy része átvészelje a válságot. A szakember úgy látja, az ágazat számára a készpénzjuttatás jelenthet segítséget. Hozzátette, csak a tartalékaik felélésével tudnak most működni, ugyanakkor nyilván lesz egy pont, amikor ezek elfogynak, és akkor sokkal súlyosabb helyzetbe kerülhetnek nem csak a borászok, de a munkavállalóik, és a borászatok szállítói is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03