Koronavírus: kiderült, mennyire tartják be a központi utasításokat a magyar boltok

Koronavírus: kiderült, mennyire tartják be a központi utasításokat a magyar boltok

agrarszektor.hu
Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára is felszólalt. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány súlyos feladatok elé állította a magyar élelmiszerlánc szereplőit, a vetőmagoktól kezdve a feldolgozókig. Hozzátette, a biztonságos üzemelés érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei húsvét előtt ellenőrzéseket tartottak a hazai élelmiszerüzletekben, és habár összességében jól vizsgáztak az áruházláncok, több helyen súlyos hiányosságokat találtak.

Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában, ezt a Nébih felügyeli, emellett azért is felelnek, hogy biztonságos és minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalokra ilyenkor a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején is - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a járvány kezdetén a Nébih weboldalán elindították a koronavírus aloldalt, ahol az élelmiszerlánc szereplői számos tematikus tájékoztatót, és hatósági útmutatót találnak. 

Kiemelte, hogy a hatósági útmutatók mellett a Nébih támogató szemlékkel is segíti a vállalkozások biztonságos üzemelését, habár mint mondta, az ellenőrök ezeken az auditokon alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsot adnak a biztonságos üzemelés érdekében. A húsvéti ünnepet megelőzően országszerte 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak a Nébih szakemberei, ahol valamennyi Magyarországon működő áruházlánc sorra került. Az ellenőrzés során alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú, az új helyzethez igazodó betartására; a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek védelmére és a berendezések, eszközök, felületek tisztán tartására, fertőtlenítésére.

Az elmondható, hogy minden áruházláncban naponta mossák és fertőtlenítik a bevásárlókocsikat, az egységek kétharmadánál szintén naponta többször fertőtlenítik a hűtőket, illetve a különböző használati eszközöket. Zsigó Róbert hangsúlyozta, ugyanakkor az ellenőrzött üzletek 73 százaléka nem gondoskodott kesztyűről, illetve fertőtlenítőről a bejáratoknál. Habár összességében az áruházláncok jól vizsgáztak, és az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztalták, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai szeszfőzdék lehetőséget kaptak arra, hogy a járvány idején átálljanak fertőtlenítő gyártásra. Erre bármelyik üzem jelentkezhet, és a NÉBIH ellenőrzi, hogy alkalmas-e rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsigó Róbert közölte, a koronavírus-járvány miatt a helyi termelők többsége is nehéz helyzetbe került, mert sok helyi piac bezárt, így a termelők nehezen találnak vevőt a termékek eladására. Az Agrárminisztérium és a Nébih ezért elindította az úgynevezett "termelő kereső" felületet, ahova az őstermelők és kistermelők jelentkezhetnek. Az oldalon néhány perces regisztrációt követően megjelennek a termelők adatai, ami alapján a vásárlók megtalálják őket szöveges és térképes formában egyaránt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?