Terjedhet-e élelmiszerrel a koronavírus? Itt a válasz

Terjedhet-e élelmiszerrel a koronavírus? Itt a válasz

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint nincs erre bizonyíték, a vírus terjedése ugyanis elsősorban cseppfertőzés útján történik. Összegyűjtöttük a jelenlegi vírushelyzet esetleges élelmiszer-biztonsági vonatkozásait, illetve az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A koronavírus-járvány a mai napig rengeteg kérdést felvet az emberekben, az egyik ilyen például az is, hogy vajon terjed-e az új COVID-19 vírus élelmiszer útján, szükséges-e most gyakrabban fertőtleníteni a konyhai felületeket, illetve melyek azok a pontok a konyhában, amikre különösen oda kell most figyelni járvány idején. A kialakult járványhelyzet kapcsán az Agrárszektor utánajárt az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak. 

Fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.

Szükséges-e gyakrabban fertőtleníteni a konyhai felületeket?

Használattól, igénybevételtől függően nem kizárólag a járványügyi helyzetre tekintettel, hanem általános higiénés szempontok alapján is időnként szükséges a konyhai felületek fertőtlenítése. Ebben a helyzetben azonban naponta többször is szükséges fertőtleníteni azokat a konyhai felületeket, melyeket kézzel érintünk, például az étkezőasztalt, kilincseket, hűtő fogantyúját.

Hogyan fertőtlenítsük a konyhai felületeket?

A tisztítás és a fertőtlenítés két külön folyamat. A felületeket fertőtlenítés előtt tisztítsuk meg a felületi szennyeződésektől, ezzel azonban a kórokozó mikrobák a felületen maradhatnak. A fertőtlenítéshez vegyszeres kezelésre van szükség (hypo oldat, vagy 70%-os alkohol). A fertőtlenítőszert a gyártó által javasolt koncentrációban hígítsuk és a gyártó által javasolt ideig hagyjuk a felületen, majd az élelmiszerrel érintkező felületekről (asztal, munkalap) bő vízzel mossuk le. A fertőtlenítőszerek használatakor mindig viseljünk védőkesztyűt, és kerüljük a fertőtlenítőszer gőzének a belégzését, illetve tartsuk be az egyéb, a csomagoláson feltüntetett óvó rendszabályokat.

Hogyan kell kezelni a háztartási hulladékot?

A konyhai szemetesbe csak a konyhában keletkezett hulladékot érdemes bedobni, és azt naponta üríteni.
Akiknél a betegség tünetei jelentkeznek, és emiatt háztartásukban történik meg az izoláció, a fertőzésveszélyes hulladékot (pl. papír zsebkendő) dupla műanyag hulladékgyűjtő zsákban szükséges gyűjteni. 

Hőkezeléssel elpusztítható a koronavírus?

Igen. A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik. 

Melyek azok a pontok a konyhában, amikre különösen kell figyelni járvány idején?

A konyhai mosogató szivacs nedves és nagy felülete megfelelő környezetet biztosít kórokozó mikrobák túlélése, szaporodása számára, ezért fontos, hogy használat után préseljük ki és szárítsuk meg, illetve cseréljük gyakrabban, valamint lehetőleg használjunk mosogató kefét, mivel az könnyebben tisztítható. A konyharuha szintén egy kedvező, nedves felület lehet, érdemes naponta cserélni. Minden esetben legyen külön kéztörlő. Kézmosásra használjuk a fürdőszobai mosdókagylót. A mosogatódézsát minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosogatószeres szivaccsal töröljük ki. A konyhai szemetes külső felülete könnyen szennyeződhet, naponta többször érünk hozzá, tisztítsuk meg hetente legalább egyszer. Betegség tünetei esetén naponta szükséges a hulladékgyűjtő fertőtlenítése. A vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjuk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez (pl.:sültek,vagdaltak). Mosogatásukhoz forró vizet használjunk. Ételkészítés, étkezés közben kerüljük az okostelefon, tablet, stb., használatát. Igyekezzünk gyakrabban szellőztetni a konyhában. Eltérő tisztaságú tevékenységek között, az ételkészítés különböző fázisai között mossuk és fertőtlenítsük kezünket.

Mire kell figyelni csomagolatlan élelmiszerek vásárlása esetén?

A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.

Milyen élelmiszert lehet lefagyasztani?

Fagyasztásra szánt élelmiszer vásárlását megelőzően mindenképp érdemes leellenőrizni a fagyasztóban lévő készleteket. Fagyasztani lehet húsféléket, halat, zöldségféléket, gyümölcsöket, vajat, túrót, készételeket. Fontos, hogy az egyes terméktípusokat elkülönítetten helyezzük el a fagyasztóban, hogy azok ne érintkezzenek. Fontos, hogy adagokra osztva fagyasszuk le, lehetőleg légmentesen az élelmiszereket. Fontos, hogy a zacskóra írjuk rá, hogy mit tartalmaz, és azt is, hogy mikor tettük a fagyasztóba.

Meddig tárolható a fagyasztott élelmiszer?

Függ a fagyasztás hőmérsékletétől, időtartamától. Igyekezzünk azokat az élelmiszereket elfogyasztani először, melyeknek közelebb van az eltarthatósági/minőségmegőrzési határideje. A felolvasztás mindig hűtőben történjen. Általában:

  • Húsfélék: baromfi 3-4 hónap, marha-, bárány-, sertéshús 4-6 hónap, darált hús 1-2 hónap
  • Hal: 3 hónap
  • Zöldségfélék: 12 hónap
  • Gyümölcsfélék: 9 hónap
  • Készétel: 1-2 hónap
  • Vaj, vajkrém, túró: 3-4 hónap

Vásárlóként mit tehetünk a fertőzésveszély csökkentése érdekében?

A vásárlások számát csökkentsük, írjunk bevásárló listát, ezzel az üzletben töltött időt is csökkenthetjük. Lehetőség szerint háztartásonként egy fő menjen vásárolni, így kisebb az esélye nagyobb tömegek kialakulásának. Az üzletbe lépés előtt fertőtlenítsük a kezünket, és ezt ismételjük meg vásárlást követően is. Kerüljük az arc, száj, orr érintését. Tartsunk 2m távolságot másoktól, sorban állás és vásárlás közben is. Lehetőség szerint válasszuk a bankkártyás fizetési lehetőséget. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.

Étrend-kiegészítők fogyasztásával megelőzhető a COVID-19 koronavírus fertőzés?

Nem. Az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, étkezzünk változatosan és igyunk sok folyadékot (elsősorban vizet).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?