Egész évben kiemelkedő az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom

Takarék Agrár24
Szeptemberben már több ízben írtunk arról, hogy a KSH adatai alapján az első és a második negyedévben is meghaladta a 2019 évi utolsó, karácsonyi negyedévet az élelmiszer kiskereskedelemi forgalom Magyarországon. Előző héten jelent meg a harmadik negyedévi élelmiszerforgalmi adat, ami szintén meghaladta a 860 Mrd Ft-ot. Így - a karácsonyi időszak közeledtével - kijelenthetjük, hogy idén egész évben a karácsonyi forgalmat idézte az élelmiszervásárlás, és ez kedvezőleg hatott a hazai élelmiszer ágazatra is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az idei év első két negyedéves dinamikus emelkedése után reális várakozás volt, hogy a harmadik negyedéves élelmiszer kiskereskedelmi forgalom közel visszaáll a 2019-ben elért szintre. De nem ez történt. Így már kijelenthető, hogy idén közel 12%-kal bővül a teljes éves forgalom is, ha csak nem történik volumen szinten visszaesés az utolsó, Karácsonyt is tartalmazó negyedévben.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A negyedik, karácsonyi negyedévre nehéz becsülni a COVID második hulláma miatt, de értékben legalább 6%-os bővülést várunk. Bár lassul az élelmiszerek inflációja a nyár végi csúcshoz képest, azért még mindig jelentős tényező a nominális forgalom bővülésben. Ha a várakozásunk teljesül az utolsó negyedévre is, akkor 11,7%-os lesz az éves bővülés mértéke.

Mivel sok hazai élelmiszer-feldolgozó nehéz exportpiaci környezettel is szembesült idén (állatbetegségek miatti korlátozások, export és import szűk keresztmetszetek), ezért a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése stabilizáló erővel hat a teljes hazai élelmiszer vertikum számára. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók képesek, és hajlandóak többet költeni élelmiszerre, és ez a hatás várhatóan 2021-ben is kitart még, mert az egyéb szolgáltatásokra a kiadásaikat csak lassan építik majd vissza (pl. külföldi turizmus, éttermi étkezés). 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?