Egész évben kiemelkedő az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom

Egész évben kiemelkedő az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom

Takarék Agrár24
Szeptemberben már több ízben írtunk arról, hogy a KSH adatai alapján az első és a második negyedévben is meghaladta a 2019 évi utolsó, karácsonyi negyedévet az élelmiszer kiskereskedelemi forgalom Magyarországon. Előző héten jelent meg a harmadik negyedévi élelmiszerforgalmi adat, ami szintén meghaladta a 860 Mrd Ft-ot. Így - a karácsonyi időszak közeledtével - kijelenthetjük, hogy idén egész évben a karácsonyi forgalmat idézte az élelmiszervásárlás, és ez kedvezőleg hatott a hazai élelmiszer ágazatra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei év első két negyedéves dinamikus emelkedése után reális várakozás volt, hogy a harmadik negyedéves élelmiszer kiskereskedelmi forgalom közel visszaáll a 2019-ben elért szintre. De nem ez történt. Így már kijelenthető, hogy idén közel 12%-kal bővül a teljes éves forgalom is, ha csak nem történik volumen szinten visszaesés az utolsó, Karácsonyt is tartalmazó negyedévben.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A negyedik, karácsonyi negyedévre nehéz becsülni a COVID második hulláma miatt, de értékben legalább 6%-os bővülést várunk. Bár lassul az élelmiszerek inflációja a nyár végi csúcshoz képest, azért még mindig jelentős tényező a nominális forgalom bővülésben. Ha a várakozásunk teljesül az utolsó negyedévre is, akkor 11,7%-os lesz az éves bővülés mértéke.

Mivel sok hazai élelmiszer-feldolgozó nehéz exportpiaci környezettel is szembesült idén (állatbetegségek miatti korlátozások, export és import szűk keresztmetszetek), ezért a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése stabilizáló erővel hat a teljes hazai élelmiszer vertikum számára. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók képesek, és hajlandóak többet költeni élelmiszerre, és ez a hatás várhatóan 2021-ben is kitart még, mert az egyéb szolgáltatásokra a kiadásaikat csak lassan építik majd vissza (pl. külföldi turizmus, éttermi étkezés). 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?