Makro adatok a gazda szemével: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának?

Makro adatok a gazda szemével: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának?

Takarék Agrár24
Az utóbbi évek messze legnagyobb növekményét produkálta a hazai élelmiszer kiskereskedelmi forgalom 2020 első negyedévében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A folyamat mögött 3 tényező már azonosítható, de ezek sem magyarázzák teljesen a rendkívüli bővülést. A második negyedéves adatokat szeptember közepén várjuk, és ezt követően értékeljük is. Akkor derül majd ki igazán, hogy lesz-e böjtje a pánikvásárlásoknak, vagy nem esik vissza érdemben a fogyasztás.

Forrás: KSH 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Előzetesen három tényező magyarázhatja a kiugró növekményt 2019 első negyedévéhez képest.

Elsőként merülhet fel, hogy a pandémia hatására március második felében történtek jellemzően a pánikvásárlások, amikor heti szinten akár 40%-kal is nőtt a bolti kiskereskedelem az előző év azonos heteihez képest. Azonban ez a teljes negyedéves növekményt önmagában nem magyarázza meg. A későbbi korlátozások alatt is ritkábban és nagyobb kosarakkal vásároltunk, viszont a készletezés jellegű túlkereslet itt már eltűnt heti szinten.

A második tényező, hogy 2019-ben általában is megerősödött a belföldi fogyasztás, amely az éves GDP bővülését is segítette. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2019 második negyedévétől megemelkedett a viszonyítási bázis, így az első negyedévben még egy alacsonyabb értékhez tudunk viszonyítani. Meglepő, hogy 2020 első negyedévében a karácsonyi időszakhoz képest sem csökkent, hanem (negyedév/negyedév) még nőtt is az élelmiszer fogyasztás értéke.

Ez utóbbira, harmadik tényezőként nem mennyiségi indokot, hanem elsősorban áremelkedési hatást sejtünk, ami bőven magyarázza, hogy miért bővült forint értékben 3,2%-kal 2019 utolsó, karácsonyi negyedévéhez képest. A második negyedéves adatok szeptember közepén jelennek meg, azokból tisztábban láthatjuk majd, hogy mennyire átmeneti, vagy tartós a bővülés és lesz-e böjtje. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?