Makro adatok a gazda szemével: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának?

Makro adatok a gazda szemével: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának?

Takarék Agrár24
Az utóbbi évek messze legnagyobb növekményét produkálta a hazai élelmiszer kiskereskedelmi forgalom 2020 első negyedévében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A folyamat mögött 3 tényező már azonosítható, de ezek sem magyarázzák teljesen a rendkívüli bővülést. A második negyedéves adatokat szeptember közepén várjuk, és ezt követően értékeljük is. Akkor derül majd ki igazán, hogy lesz-e böjtje a pánikvásárlásoknak, vagy nem esik vissza érdemben a fogyasztás.

Forrás: KSH 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Előzetesen három tényező magyarázhatja a kiugró növekményt 2019 első negyedévéhez képest.

Elsőként merülhet fel, hogy a pandémia hatására március második felében történtek jellemzően a pánikvásárlások, amikor heti szinten akár 40%-kal is nőtt a bolti kiskereskedelem az előző év azonos heteihez képest. Azonban ez a teljes negyedéves növekményt önmagában nem magyarázza meg. A későbbi korlátozások alatt is ritkábban és nagyobb kosarakkal vásároltunk, viszont a készletezés jellegű túlkereslet itt már eltűnt heti szinten.

A második tényező, hogy 2019-ben általában is megerősödött a belföldi fogyasztás, amely az éves GDP bővülését is segítette. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2019 második negyedévétől megemelkedett a viszonyítási bázis, így az első negyedévben még egy alacsonyabb értékhez tudunk viszonyítani. Meglepő, hogy 2020 első negyedévében a karácsonyi időszakhoz képest sem csökkent, hanem (negyedév/negyedév) még nőtt is az élelmiszer fogyasztás értéke.

Ez utóbbira, harmadik tényezőként nem mennyiségi indokot, hanem elsősorban áremelkedési hatást sejtünk, ami bőven magyarázza, hogy miért bővült forint értékben 3,2%-kal 2019 utolsó, karácsonyi negyedévéhez képest. A második negyedéves adatok szeptember közepén jelennek meg, azokból tisztábban láthatjuk majd, hogy mennyire átmeneti, vagy tartós a bővülés és lesz-e böjtje. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?