2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Makro adatok a gazda szemével: Meglesz még a böjtje az élelmiszer forgalom első negyedéves megugrásának?

Takarék Agrár24
Az utóbbi évek messze legnagyobb növekményét produkálta a hazai élelmiszer kiskereskedelmi forgalom 2020 első negyedévében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A folyamat mögött 3 tényező már azonosítható, de ezek sem magyarázzák teljesen a rendkívüli bővülést. A második negyedéves adatokat szeptember közepén várjuk, és ezt követően értékeljük is. Akkor derül majd ki igazán, hogy lesz-e böjtje a pánikvásárlásoknak, vagy nem esik vissza érdemben a fogyasztás.

Forrás: KSH 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Előzetesen három tényező magyarázhatja a kiugró növekményt 2019 első negyedévéhez képest.

Elsőként merülhet fel, hogy a pandémia hatására március második felében történtek jellemzően a pánikvásárlások, amikor heti szinten akár 40%-kal is nőtt a bolti kiskereskedelem az előző év azonos heteihez képest. Azonban ez a teljes negyedéves növekményt önmagában nem magyarázza meg. A későbbi korlátozások alatt is ritkábban és nagyobb kosarakkal vásároltunk, viszont a készletezés jellegű túlkereslet itt már eltűnt heti szinten.

A második tényező, hogy 2019-ben általában is megerősödött a belföldi fogyasztás, amely az éves GDP bővülését is segítette. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2019 második negyedévétől megemelkedett a viszonyítási bázis, így az első negyedévben még egy alacsonyabb értékhez tudunk viszonyítani. Meglepő, hogy 2020 első negyedévében a karácsonyi időszakhoz képest sem csökkent, hanem (negyedév/negyedév) még nőtt is az élelmiszer fogyasztás értéke.

Ez utóbbira, harmadik tényezőként nem mennyiségi indokot, hanem elsősorban áremelkedési hatást sejtünk, ami bőven magyarázza, hogy miért bővült forint értékben 3,2%-kal 2019 utolsó, karácsonyi negyedévéhez képest. A második negyedéves adatok szeptember közepén jelennek meg, azokból tisztábban láthatjuk majd, hogy mennyire átmeneti, vagy tartós a bővülés és lesz-e böjtje. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?