Kemény év vár az állattartókra: lejtmenetbe került az európai húspiac

Kemény év vár az állattartókra: lejtmenetbe került az európai húspiac

agrarszektor.hu
A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése. Az Európai Bizottság adatai szerint jelentősen, mintegy 36%-kal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra, írta meg a Magyar Nemzet.

Ennek ellenére mindössze 1%-kal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el. Noha várhatóan az év elejéhez képest később mérséklődhet a közös piacra beragadó húsmennyiség, a folyamatok komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit.

Az exportnövekedésre nincs sok remény, mivel Kína az afrikai sertéspestis megfékezését követően helyre akarja állítani a távol-keleti országban a korábbi sertésállományt azt követően, hogy a populáció meghatározó részét az elmúlt években megsemmisítették a betegség terjedésének megállítása érdekében. Emellett a legnagyobb európai exportőrnek számító Németországgal szemben - az afrikai sertéspestis szeptemberi megjelenése miatt - több fontos felvevőpiac is importtilalmat vezetett be. Németországban a vágás a koronavírus-járvány miatt visszaesett, így a következő időszakban nagyszámú élőállatot vághatnak le.

A baromfihús-termelésben is világszintű növekedés várható az idén, a kereslet élénkülése mellett. Európában ugyanakkor némi visszaesés jöhet a tavalyi évhez képest, változatlan kereslet mellett. A 2019-es értékekhez viszonyítva tavaly átlagosan 3%-kal mérséklődött a csirkehús átvételi ára az unióban, Magyarországon ugyanakkor hasonló mértékben emelkedett a felvásárlási ár.

Az Európai Unióban tavaly mind az export, mind az import csökkent. Az ágazatra ismét a madárinfluenza jelent veszélyt: több országban újra felütötte a fejét a kórság. A madárinfluenzának piaci oldalról is rendkívül káros a hatása, mivel - hasonlóan a sertéshúshoz - komoly importkorlátozásokat vezetnek be a harmadik országok, exportpiacok a madárinfluenza behurcolásának megakadályozására. Összességében a baromfi- és a sertéstartók is a kereslet jelentős visszaesésével küzdenek, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt a turizmus és vendéglátás jelentette piac beszűkült, viszont a vágásra váró populáció csökkentése időigényesebb folyamat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?