Kemény év vár az állattartókra: lejtmenetbe került az európai húspiac

Kemény év vár az állattartókra: lejtmenetbe került az európai húspiac

agrarszektor.hu
A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése. Az Európai Bizottság adatai szerint jelentősen, mintegy 36%-kal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra, írta meg a Magyar Nemzet.

Ennek ellenére mindössze 1%-kal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el. Noha várhatóan az év elejéhez képest később mérséklődhet a közös piacra beragadó húsmennyiség, a folyamatok komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit.

Az exportnövekedésre nincs sok remény, mivel Kína az afrikai sertéspestis megfékezését követően helyre akarja állítani a távol-keleti országban a korábbi sertésállományt azt követően, hogy a populáció meghatározó részét az elmúlt években megsemmisítették a betegség terjedésének megállítása érdekében. Emellett a legnagyobb európai exportőrnek számító Németországgal szemben - az afrikai sertéspestis szeptemberi megjelenése miatt - több fontos felvevőpiac is importtilalmat vezetett be. Németországban a vágás a koronavírus-járvány miatt visszaesett, így a következő időszakban nagyszámú élőállatot vághatnak le.

A baromfihús-termelésben is világszintű növekedés várható az idén, a kereslet élénkülése mellett. Európában ugyanakkor némi visszaesés jöhet a tavalyi évhez képest, változatlan kereslet mellett. A 2019-es értékekhez viszonyítva tavaly átlagosan 3%-kal mérséklődött a csirkehús átvételi ára az unióban, Magyarországon ugyanakkor hasonló mértékben emelkedett a felvásárlási ár.

Az Európai Unióban tavaly mind az export, mind az import csökkent. Az ágazatra ismét a madárinfluenza jelent veszélyt: több országban újra felütötte a fejét a kórság. A madárinfluenzának piaci oldalról is rendkívül káros a hatása, mivel - hasonlóan a sertéshúshoz - komoly importkorlátozásokat vezetnek be a harmadik országok, exportpiacok a madárinfluenza behurcolásának megakadályozására. Összességében a baromfi- és a sertéstartók is a kereslet jelentős visszaesésével küzdenek, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt a turizmus és vendéglátás jelentette piac beszűkült, viszont a vágásra váró populáció csökkentése időigényesebb folyamat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03