Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

agrarszektor.hu
Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni. Azonban, egyes szektorok sincsenek könnyű helyzetben, a koronavírus-járvány pedig tovább nehezítette a körülményeket.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán - mondta dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Ezt előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni - olvasható a Magyar Mezőgazdaság honlapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy ez egy nehéz és küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk. Kiemelte, hogy a hazai állati termékelőállítás és állattenyésztés takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés. Éppen ezért, nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben a fizikai készletekre is. Egy ilyen biztonsági készlet folyamatos "karbantartása" és rendelkezésre állása megoldaná ezt a problémát.

A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába

- mondta dr. Csorbai Attila. 

Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is. A tavalyi évben a baromfiágazatot több minden is megtépázta, többek között a takarmányárak globális emelkedése, a madárinfluenza és a pandémia is. A sok probléma ellenére azonban a csirkeállomány növekedett - ez részben a hazai fogyasztás emelkedésének köszönhető, hiszen a tojás mellett a csirke a családok mindennapi fogyasztásába épült. 

Sok minden fog múlni a HORECA - szálloda, étterem, kávézó - szektor újraindulásán is. Jelentősen kevesebb hús, tojás és libamáj fogyott, de a baromfiágazat is megszenvedte a HORECA-piac bezárását. A szaktárca biztosítani tudott 25 milliárd forintot a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, amelyből a baromfitermelők mintegy 4 milliárd forintban részesülhettek. A munkaerő-piac egyes szektorait is átrendezte a pandémia, például a vendéglátásból kiesett munkaerő máshol jelent meg, azonban ez sem segített az állattenyésztésen. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A BTT elnöke szerint a gazdaságok vagy kiváltják az élőmunkát, vagy a meglévő munkaerő-állományhoz igazítják a termelésüket. A technológia fejlesztése lehet a helyes út, mert így lehet hatékony és versenyképes cégeket, illetve ágazatot építeni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?