Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

agrarszektor.hu
Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni. Azonban, egyes szektorok sincsenek könnyű helyzetben, a koronavírus-járvány pedig tovább nehezítette a körülményeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán - mondta dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Ezt előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni - olvasható a Magyar Mezőgazdaság honlapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy ez egy nehéz és küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk. Kiemelte, hogy a hazai állati termékelőállítás és állattenyésztés takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés. Éppen ezért, nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben a fizikai készletekre is. Egy ilyen biztonsági készlet folyamatos "karbantartása" és rendelkezésre állása megoldaná ezt a problémát.

A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába

- mondta dr. Csorbai Attila. 

Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is. A tavalyi évben a baromfiágazatot több minden is megtépázta, többek között a takarmányárak globális emelkedése, a madárinfluenza és a pandémia is. A sok probléma ellenére azonban a csirkeállomány növekedett - ez részben a hazai fogyasztás emelkedésének köszönhető, hiszen a tojás mellett a csirke a családok mindennapi fogyasztásába épült. 

Sok minden fog múlni a HORECA - szálloda, étterem, kávézó - szektor újraindulásán is. Jelentősen kevesebb hús, tojás és libamáj fogyott, de a baromfiágazat is megszenvedte a HORECA-piac bezárását. A szaktárca biztosítani tudott 25 milliárd forintot a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, amelyből a baromfitermelők mintegy 4 milliárd forintban részesülhettek. A munkaerő-piac egyes szektorait is átrendezte a pandémia, például a vendéglátásból kiesett munkaerő máshol jelent meg, azonban ez sem segített az állattenyésztésen. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A BTT elnöke szerint a gazdaságok vagy kiváltják az élőmunkát, vagy a meglévő munkaerő-állományhoz igazítják a termelésüket. A technológia fejlesztése lehet a helyes út, mert így lehet hatékony és versenyképes cégeket, illetve ágazatot építeni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02