Letarolja a hazai boltokat ez a magyar gyümölcs: dömpingszerűen áraszt el mindent

Letarolja a hazai boltokat ez a magyar gyümölcs: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Eddig leginkább a névadó országból, illetve Spanyolországból importált görögdinnyét kínáltak a boltokban, azonban a múlt héten a kínálatban megjelent a magyar dinnye is. Ezen a héten pedig már tömegesen érkezhet a hazai, de több mint valószínű, hogy az ára kilónként nem fog 200 forint alá menni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ártáblákon szinte minden asztalon az olvasható: görögdinnye kilója 298 forint. A legtöbb helyen jókora cikkekre vágva kínálják a 10-15 kilós dinnyéket. Egy-két helyen megjelent a magyar dinnye felirat is, alatta az ár: 398 forint kilója. Ugyanennyibe kerül a sárga húsú, illetve a 3-5 kilós, kevéssé magvas zöldség-gyümölcs is. Ugyanis a köznyelv gyümölcsnek, a szakemberek zöldségfélének tartják a nyár kedvelt eledelét - írja Népszava.

Néhány éve óriási botrányt okozott, hogy a nagy élelmiszerláncok 89 forintos akciós áron öntötték a piacra az import görögdinnyét, miközben a termelők szerint, például 2018-ban, a 100 forint alatti átvételi ár már veszteséget okozott. Idén viszont már nincs olyan mély szakadék a piaci és a kiskereskedelmi-láncok árai között, mint az elmúlt években volt. Négy élelmiszerláncban nézték meg a görögdinnye árakat és viszonylag jelentős eltéréseket lehetett tapasztalni: volt, ahol a dinnye kilóját 239-ért mérték, volt, ahol 219-ért, míg a magszegény mini görögdinnye 399, máshol pedig 265 forint volt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egykor 10 ezer hektáros hazai dinnye termőterület is előbb a felére, mostanra pedig 3800-4000 hektárra zsugorodott. Ha nem jön közbe valamilyen extrém időjárási fordulat, hirtelen lehűlés, nagyobb esőzés, akkor 170-180 ezer tonnával számolhatnak a gazdák, de nem zárható ki az sem, hogy a hozam eléri a 200 ezer tonnát, és a minőséggel sem lesz gond - tudta meg a lap Ledó Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség alosztályának elnökétől. Jelenleg már az egész országban megjelent a hazai dinnye az élelmiszerláncokban és a piacokon is. A szakember hozzátette, hogy a hideg április és május miatt nagyon nehezen indult a dinnyeszezon, mert a tavaszi fagy nehezítette a gyökérképzést. A tömeges dinnyeérés nagyjából két hetet késett a megszokotthoz képest.

Kedvező változás, hogy a személyenként 10 kilós éves hazai fogyasztás 12-13 kilóra emelkedett. A vevőket nyilván nem vigasztalja, hogy a termelők nem jókedvükben emelték az árakat, hiszen a gyenge forint miatt drágultak az import növényvédőszerek, a fóliák, a berendezések. A munkaerőhiány pedig már évek óta súlyos gond a mezőgazdaságban, így a dinnye ágazatban is. Az üzemanyagárak drámai emelkedése pedig a szállítást is megdrágította.

A piaci tapasztalatok alapján egyre népszerűbb itthon is az úgynevezett "fridzsider" dinnye, vagyis azok a 4-6 kilós fajták, amelyek valóban beférnek a hűtőszekrényekbe. Becslések szerint a különböző új fajták a kínálat legalább 25-30 százalékát teszik ki, és ez az arány folyamatosan növekszik. Ez azonban a versenytársakhoz képest messze nem elegendő: a szakemberek szerint a 60 százalék hazai fogyasztásra szánt, és a 40 százalék export arány is azért változott, tovább növelve a hazai részarányt, mert a magyar termelők lemaradtak a fejlesztésben, a fajta- és a technológia korszerűsítésében. Így például a skandináv piacról jószerivel kiszorultak a magyarok. Úgy tűnik, hogy mostanában a korszerűsítési folyamat is megindult, és egyre nagyobb területen öntözik a dinnyeföldeket, illetve a fóliás, növényházi termeszté is terjed. 

Az idegenforgalom visszaesése és a felhalmozódott készletek miatt a spanyol, görög gazdák kénytelenek voltak 12-13 eurócentért - jelenlegi árfolyamon 60-70 forintért - adni a dinnyéjük kilóját. Éppen ezért, a múlt hét végéig még 149 forintért is lehetett görögdinnyét venni egyes láncoknál, ennek azonban mára már vége, hiszen a spanyolok is 30-35 eurócentért adják a termést. A kifutó spanyol dinnye után a késői hazai érés kedvező lehetőséget teremtett a magyar termelőknek, leginkább azoknak, akik már a korszerű technológiákkal, például öntözéssel, tökre oltva termesztenek, és ami mélyen gyökerezik, így ellenállóbbak bizonyos kórokozó gombáknak, és még a hidegebb talajból is hatékonyabban veszi föl a tápanyagot. A déli megyékben már a termés 75-80%-át ilyen oltott dinnyetövek adják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06