Szörnyű helyzetben a termesztők: alig van a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből

agrarszektor.hu
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Amikor csak lehet, részesítsük előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Igaz, az idei év időjárása nem kedvezett a hazai termésnek, ezért kevesebb van belőle, ami az árát jócskán fölsrófolja, de ízben nem vetekedhet vele az import áru. Az pedig jó hírrel szolgálhat, hogy számos lehetőség közül választhatunk, ahol jelentősen olcsóbban juthatunk hozzá ehhez a csodabogyóhoz.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ha hazai szezongyümölcsöt vásárolunk, több szempontból is jót teszünk: a környezettel - ha az idénygyümölcsöket és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést -, a hazai termelőkkel és az egészségünkkel. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést. Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése volt az elmúlt évben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült felmérés szerint a 2020. évi hazai terméskilátások vonatkozásában már a 2020. május 21-én kiadott előzetes termésbecslésünk is azt sejttette, hogy a tavalyi - egyébként közepesnek tekinthető, 62 - 65 ezer tonna körüli - termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható. Ezek alapján a 2020. évben 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermést prognosztizáltak Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését (2007. évi 47 ezer tonna) is.

Idén sem örülhettek túlzottan a termesztők

A FruitVeb tavaszi prognózisa alapján a szilva a március végi fagyok során még zárt bimbós állapotban volt az ország teljes területén. A hideg miatt a továbbiakban is vontatott volt a virágok fejlődése, így a legtöbb kertben a cseresznye és a szilva a szokásosnál később virágzik. A húsvétot követő héten az ország dél-alföldi és dunántúli területeinek egy részén, ahol korábban melegednek a talajok, a korai szilva és cseresznyefajták esetében 10-30% közötti virágzás volt jellemző. A szilva esetében a legnagyobb a szórás mértéke. Termőtáj és fajta függvényében a kertek nagyon különböző fenológiai állapotban kapták a fagyot, ezért jelenleg nehéz országos szintű megállapításokat tenni. A skálán sokan szerepelnek a jelentőst kárt szenvedett korai virágzású délalföldi termelőtől az egyáltalán nem károsított szabolcsi gazdáig. Általános problémának lehet mondani azt is, hogy alig lehet megfelelő munkaerőt találni a gyümölcsszedésre, valamint a kereskedőknél borsos áron kapható még mindig a szilva, a termelő alig tudja önköltségből kihozni a gyümölcsöt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes lenne sok szilvát fogyasztanunk 

A szilva A-, B- és E-vitaminban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Normalizálja a gyomor működését, a benne lévő B-vitamin például nagyon fontos az idegrendszer számára és elősegíti az agy megfelelő működését is. Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a gyümölcs a szívegészséget is javítja, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A teljesség igénye nélkül emellett fáradságűző, serkenti a veseműködést és jótékony hatással bír a terhesség alatt is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?