Nem túl fényesek a lengyel termelők kilátásai: nem tudni, mi lesz idén a meggyel

Nem túl fényesek a lengyel termelők kilátásai: nem tudni, mi lesz idén a meggyel

agrarszektor.hu
Ezen a héten kezdődik meg Lengyelországban az ipari meggy betakarításának fő időszaka. Korábban is voltak beszállított tételek, de a termés beszállítása a feldolgozóüzemekbe várhatóan július 30-ától indul nagy tételekben. Az előzetes felmérések szerint egyrészt a gyümölcsök színeződésével lehet probléma, másrészt a felvásárlási árakkal. Jelenleg 2,2-2,5 PLN/kg (185-210 Ft/kg) a fagyasztásra szánt meggy és 2,3-2,5 PLN/kg (193-210 Ft/kg) az üvegmeggy felvásárlási ára, a lémeggyért pedig 1-1,2 PLN/kg (85-100 Ft/kg) között fizetnek a felvásárlók, ezek azonban idény eleji árak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lengyel Fresh Market Info elemzője szerint, ha a lengyel termelők csak nominálisan szemlélnék ezeket az árszinteket, akár elégedettek is lehetnének, hiszen a fagyasztásra szánt meggy felvásárlási ára a tavalyihoz képest 42%-kal, a 2020-as szinthez képest pedig 27%-kal magasabb. Nem is lenne rossz, csak éppen a termesztési költségek megugrása és a magas infláció alaposan lerontja a megtérülést: Lengyelországban májusban 13,9, júniusban pedig 15,6%-os inflációt mértek. Az üzemanyagárak emelkedése miatt egyre drágább a rázógépek bérlése: tavaly még 5,4 PLN/liter (455 Ft/l), idén azonban már 7,6 PLN/liter (640 Ft/l) árat kell fizetni a gázolajért, ami a gépi betakarítás költségének legjelentősebb tétele (jelenleg ültetvénytől függően 0,5-0,8 PLN/kg (42-67 Ft/kg) körülire becsülik a rázott meggy fajlagos betakarítási költségét a Grójec régióban) - írja a FruitVeB

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?