Nem túl fényesek a lengyel termelők kilátásai: nem tudni, mi lesz idén a meggyel

Nem túl fényesek a lengyel termelők kilátásai: nem tudni, mi lesz idén a meggyel

agrarszektor.hu
Ezen a héten kezdődik meg Lengyelországban az ipari meggy betakarításának fő időszaka. Korábban is voltak beszállított tételek, de a termés beszállítása a feldolgozóüzemekbe várhatóan július 30-ától indul nagy tételekben. Az előzetes felmérések szerint egyrészt a gyümölcsök színeződésével lehet probléma, másrészt a felvásárlási árakkal. Jelenleg 2,2-2,5 PLN/kg (185-210 Ft/kg) a fagyasztásra szánt meggy és 2,3-2,5 PLN/kg (193-210 Ft/kg) az üvegmeggy felvásárlási ára, a lémeggyért pedig 1-1,2 PLN/kg (85-100 Ft/kg) között fizetnek a felvásárlók, ezek azonban idény eleji árak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A lengyel Fresh Market Info elemzője szerint, ha a lengyel termelők csak nominálisan szemlélnék ezeket az árszinteket, akár elégedettek is lehetnének, hiszen a fagyasztásra szánt meggy felvásárlási ára a tavalyihoz képest 42%-kal, a 2020-as szinthez képest pedig 27%-kal magasabb. Nem is lenne rossz, csak éppen a termesztési költségek megugrása és a magas infláció alaposan lerontja a megtérülést: Lengyelországban májusban 13,9, júniusban pedig 15,6%-os inflációt mértek. Az üzemanyagárak emelkedése miatt egyre drágább a rázógépek bérlése: tavaly még 5,4 PLN/liter (455 Ft/l), idén azonban már 7,6 PLN/liter (640 Ft/l) árat kell fizetni a gázolajért, ami a gépi betakarítás költségének legjelentősebb tétele (jelenleg ültetvénytől függően 0,5-0,8 PLN/kg (42-67 Ft/kg) körülire becsülik a rázott meggy fajlagos betakarítási költségét a Grójec régióban) - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47