Nem túl fényesek a lengyel termelők kilátásai: nem tudni, mi lesz idén a meggyel

agrarszektor.hu
Ezen a héten kezdődik meg Lengyelországban az ipari meggy betakarításának fő időszaka. Korábban is voltak beszállított tételek, de a termés beszállítása a feldolgozóüzemekbe várhatóan július 30-ától indul nagy tételekben. Az előzetes felmérések szerint egyrészt a gyümölcsök színeződésével lehet probléma, másrészt a felvásárlási árakkal. Jelenleg 2,2-2,5 PLN/kg (185-210 Ft/kg) a fagyasztásra szánt meggy és 2,3-2,5 PLN/kg (193-210 Ft/kg) az üvegmeggy felvásárlási ára, a lémeggyért pedig 1-1,2 PLN/kg (85-100 Ft/kg) között fizetnek a felvásárlók, ezek azonban idény eleji árak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A lengyel Fresh Market Info elemzője szerint, ha a lengyel termelők csak nominálisan szemlélnék ezeket az árszinteket, akár elégedettek is lehetnének, hiszen a fagyasztásra szánt meggy felvásárlási ára a tavalyihoz képest 42%-kal, a 2020-as szinthez képest pedig 27%-kal magasabb. Nem is lenne rossz, csak éppen a termesztési költségek megugrása és a magas infláció alaposan lerontja a megtérülést: Lengyelországban májusban 13,9, júniusban pedig 15,6%-os inflációt mértek. Az üzemanyagárak emelkedése miatt egyre drágább a rázógépek bérlése: tavaly még 5,4 PLN/liter (455 Ft/l), idén azonban már 7,6 PLN/liter (640 Ft/l) árat kell fizetni a gázolajért, ami a gépi betakarítás költségének legjelentősebb tétele (jelenleg ültetvénytől függően 0,5-0,8 PLN/kg (42-67 Ft/kg) körülire becsülik a rázott meggy fajlagos betakarítási költségét a Grójec régióban) - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?