Mélyrepülésben a magyar baracktermesztés: miből lesz így a lekvár és a befőtt?

Mélyrepülésben a magyar baracktermesztés: miből lesz így a lekvár és a befőtt?

agrarszektor.hu
2021. nem a termesztők éve, a szélsőséges időjárásnak köszönhetően számos problémával kell egész évben megküzdeniük a gazdáknak. Ez pedig a termések minőségén és mennyiségén is meglátszik, na meg persze az árakon is. A vásárlók tapasztalhatják, hogy bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki zöldséget vagy gyümölcsöt szeretne fogyasztani. Az őszibarack is megsínylette a kedvezőtlen körülményeket, sok esetben a termés mintegy 80%-a tönkrement.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei időjárás az egyik legnagyobb vesztese az bizony nem más, mint a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, a barack. Sajnos a legtöbb esetben arról számoltak be a gazdák, hogy a termés jelentős része kárba veszett, a maradék minősége pedig elmaradt a vártnál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - írja a delmagyar.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kamara hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent, hosszabb távon nem megkerülhető az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtaszerkezet optimalizálása. Magyarországon az őszibarack az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő ültetvények területe akkor 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000. További probléma, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerű és korszerűtlen fajtaszerkezetű. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csupán néhány 100 hektárnyi volt.

Az őszibarack-ültetvények nagyobb hányada Csongrád-Csanád (1294 hektár), Pest (450) és Bács-Kiskun (394) megyékben található. Jelentős még a termelés Fejér (128 hektár), Somogy (136), Szabolcs-Szatmár-Bereg (174) és Heves (169) megye területén is. Az éves termés az időjárástól függően ingadozó, általában 16-45 ezer tonna között mozog. Az árak jelenleg az alábbiak szerint alakulhatnak: a szatymazi Redhaven ára 550 forintról indul, a zsombói fehérhúsú kopasz Caldesié 600-ról. E két településen kívül Forráskútról és Ruzsáról is érkezik Maria Bianca, a kilónként ár 720-nál kezdődik. Domaszéken és Sándorfalván is termelik az őszibarackot, egyebek között a Panada és a Vénusz fajtákat, jellemző nagybani áruk 660 forintról indul. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02