Váratlan hírek érkeztek Spanyolországból: szokatlan dolog történt a nektarinterméssel

Váratlan hírek érkeztek Spanyolországból: szokatlan dolog történt a nektarinterméssel

agrarszektor.hu
A dél-spanyolországi Extremadura tartományban a kedvező időjárás miatt a szokásosnál 10 nappal korábban kezdődött meg a fehér és sárga húsú nektarinok szedése. Emiliano Andrade, a Lema és a Landfruit cégek kereskedelmi partnerének tájékoztatása szerint Huelva környékén már a 12. héten megkezdődött a termés betakarítása. Az előző hetek meleg időjárásának köszönhetően a gyümölcsök mérete és Brix-értéke is megfelelő. Az ilyenkor szedésre kerülő extra korai nektarinok többségét közép-európai szupermarketláncok polcaira szállítják. Az exportőrök szerint jelenleg a Közép-Európában uralkodó időjárás jótékony hatással lesz a fogyasztásra, és felméréseik szerint már most megfelelő a kereslet a termékek iránt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022-es szezon terméskilátásai egyelőre igen jók, mivel a kedvező időjárás mellett a hozamok is megfelelőnek tűnnek. A dél-spanyol termelők már régóta tudatosan törekednek a termelési sor széthúzására, így áprilistól novemberig képesek stabilan szállítani. Az inputanyagok áremelkedése viszont okozhat gondokat: a pozitív terméskilátások napos egére a növekvő és máris magas termelési és posztharveszt költségek egyre terebélyesedő viharfelhői úsznak be, ráadásul ez nem csak a kiskereskedelmi árrések és haszonkulcsok, hanem a teljes értéklánc mentén komoly gondokat okozhat - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági felhasználású dízel ára például 0,5-ről 1,3 euró/l-re nőtt, ami már önmagában is problémás lenne. És akkor még ott vannak a szállítási problémák a Spanyolországban folytatódó sztrájkok miatt, a magas infláció, a háború esetleges hatásai, melyek képesek lehetnek nagy piaci ingadozások kiváltására, és ezek ellen a termelők csak korlátozott eszközökkel rendelkeznek. Mindez oda vezet, hogy a termelőknek kell először magukra vállalniuk a költségnövekedést, és semmiféle garancia nincs arra nézvést, hogy ezt majd érvényesíteni tudják a célpiacokon, mivel a termék ára nagyban függ a keresleti-kínálati helyzettől, a célpiacon uralkodó időjárástól, és az európai piac felvevőképességétől, mivel Oroszország és Ukrajna kiesett a képből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?