Durva, ami a magyar görögdinnyével történik: ehhez jobb lesz hozzászokni

Durva, ami a magyar görögdinnyével történik: ehhez jobb lesz hozzászokni

Kétségtelen, hogy a nyár kéz a kézben jár a görögdinnyével, ám az áruházakban a megszokottnál kicsit később találkozhatunk majd a hazai termésekkel. Ez persze nem véletlen, hiszen a termesztőknek több problémával is szembe kellett nézniük, de úgy tűnik, hogy még a gondok ellenére is jó minőségű magyar dinnye kerülhet a családok asztalára. Az árak és a fogyasztási szokások azonban komoly változásokon mennek keresztül, ami az elmúlt években már tapasztalható is volt. Hogy mi eredményezi ezeket a jelentős különbségeket és milyen termésekre számíthatunk ebben az évben, most utána jártunk.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mostani kilátások szerint a fólia alatt vagy növényházban termelt dinnyékhez június 20. környékén lehet majd hozzájutni, de elenyésző mennyiségben és csak piacokon - tudtuk meg a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnökétől, Göcző Mátyástól. Mint kiderült, a jelenlegi állapotot tekintve jó minőségű termésre lehet számítani, egyedül az extra lehűlés vagy özönszerű esőzés lehet az, ami keresztül húzhatja a számításokat - erre azonban nincs nagy esély. Sőt, még exportra is elegendő dinnye fog jutni. Az ágazatot a koronavírus-járvány sem befolyásolta az idei évben, elég munkaerő - külföldi egyaránt - volt ahhoz, hogy a munkát haladéktalanul és hatékonyan elvégezzék. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy szerep hárul az áruházakra

Sok mindentől függ az eladások száma, az utóbbi 2 év tapasztalata az, hogy jó áron tudták értékesíteni a dinnyéket, a most elkövetkezendő 2 hét pedig sorsdöntő lehet az idei szezont tekintve. A görög és az olasz görögdinnye ára és mennyisége komoly befolyásoló tényező lehet, az áruházaknak pedig itt jön képbe a szerepe: nagyon fontos lenne, hogy mire a hazai dinnye megérkezik, az import árut kiürítsék a raktárakból. 

A magyar dinnye a nyerő a magyaroknál

Az talán kijelenthető, hogy a magyarok kifejezetten szeretik a görögdinnyét, a tapasztalatok szerint pedig jobban kedvelik a hazait és szívesebben vásárolják, mint az importot. Ehhez persze elengedhetetlen az, hogy minőségben legalább olyan jók legyenek, mint például az olasz vagy a görög - ám szerencsére ezzel nincsenek fennakadások. A termelők pedig évről évre próbálnak a fogyasztói igényekhez igazodni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Átalakulóban a fogyasztási szokások

Göcző Mátyástól megtudtuk, hogy a fogyasztók, és ezáltal az áruházak is a kisebb méretű dinnyéket részesítik előnyben. A nagyobbakat csak szeletelve, félbe vágva vagy negyedelve tudják eladni az árusok, ennek pedig egyszerű oka van: a spórolás. A dinnye nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, az elmúlt időben ráadásul drasztikusan növekedtek az élelmiszerárak. Arról pedig nem is beszélve, hogy az inputanyag, a trágya, a fólia és más szükséges anyagok árai is emelkedtek. Úgy tűnik, hogy a termelők ehhez is jól tudtak/tudnak igazodni, így a jövőben ugyanolyan jó minőségű, ízletes dinnyékkel találkozhatunk, csak kisebb méretben. 

Kell aggódnunk a csökkenő termőterület miatt?

Magyarországon évről évre csökken a dinnye termőterülete, ami nagyban összefüggésben áll a szélsőséges időjárással és a külföldi munkaerők esetleges hiányával. A technológiának köszönhetően - ami EU-s szinten is kiemelkedő - még ennek ellenére is megfelelő mennyiségű és minőségű dinnyét tudnak előállítani, olyannyira, hogy még exportra is jut. A területcsökkenés pedig annak eredménye, hogy a kisebb földeken tevékenykedő gazdák nem tudják könnyen "kiheverni" az időjárás okozta károkat, valamint a külföldieknek sem tudnak elegendő pénzt adni. Ez munkaerőhiányt eredményezett, emiatt pedig több esetben is fel kellett hagyniuk a tevékenységükkel a termelőknek. De mint említettük, nem kell attól tartatunk, hogy nem jutunk elegendő és megfelelő minőségű dinnyéhez, hiszen a csökkenő területet a kimagasló technológia kompenzálni tudja. 

Jó ötlet otthon dinnyét termeszteni?

Az biztos, hogy jó időtöltés a kertben vagy éppen az erkélyen tevékenykedni, az otthon termesztett növények pedig egyre népszerűbbek, amit meg is lehet érteni. Azonban azt fontos megjegyezni, hogy nem éppen kifizetődő az házi dinnyetermesztés, hiszen komplikált és igen költséges lehet. Mindezek mellett a növényvédelem elengedhetetlen, ami szintén növeli a kiadásokat, és némi szakértelmet is igényel - a hatalmas, szerteágazó indákról pedig nem is beszélve. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne próbálkozni a termesztéssel otthon, egyszerűen csak készüljünk arra, hogy nem lesz egyszerű dolgunk.

Összességében tehát elmondható, hogy se a járvány, se a szélsőséges időjárási körülmények sem tudták megtörni az ágazatot annyira, hogy esetleges problémák merüljenek fel. Kicsit később ugyan, de jó minőségű magyar dinnyékkel találkozhatunk a piacokon és az áruházakban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43