2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Élelmiszer

Lassan véget ér a dinnyeszezon: nem lesz minden termelő elégedett a számokkal

A mai nappal véget ért a dinnyeszezon Békés megyében. Magyarország dinnyetermésének csaknem felét az itteni gazdák termelik. Az ország nagy részén még szeptember közepéig kapható a gyümölcs.
 
 

A szélsőséges időjárás mellett a koronavírus-járvány is megnehezítette idén a dinnyetermelők munkáját, ismertette az M1-nek nyilatkozva a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. A gazdákat elsőként tavaszi fagykárok sújtották, amik a gyümölcsösöket, így a korai ültetésű görögdinnyéket is megtizedelték, majd következtek az özönvízszerű esőzések júniusban, olvasható az Infostart oldalán. Göcző Mátyás hozzátette, ami további extremitást jelentett, ezáltal súlyos gondokat a magyar görögdinnye-termelésben, az a május végi, június eleji-közepi szokatlanul alacsony hajnali hőmérséklet volt.

Göcző Mátyás szerint az idei várható dinnyeterméssel kapcsolatban kifejtette, ugyan még tartanak az összegzések, de körülbelül 160–180 ezer tonnával kalkulálnak. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint tehát volt elegendő mennyiségű magyar áru, az üzletláncok pedig vállalták, hogy szinte július közepétől kizárólag ezeket forgalmazzák. Göcző Mátyás úgy véli, az üzletláncok nem csalódtak, a termelők ki tudták szolgálni őket.

A magyar dinnyeexport ugyanakkor gyengélkedik. A magas termelési költségeknek köszönhetően a szakma nehézkesen boldogul az exportárakkal, tette hozzá Göcző Mátyás. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint nagyon sok tennivaló lesz a magyar görögdinnye-ágazatban, hogy az ágazati szereplők ezt a piacot olyanná tudják formálni, ami megfelelő lesz számukra.

A terméskiesést idén valamelyest kompenzálták az árak, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők, vélekedett a Világgazdaságnak a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Gubacsi Zoltán szerint a kilogrammonként 60–70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!