Ömlik az import paradicsom az EU-ba: több tagállam is panaszt nyújtott be

Ömlik az import paradicsom az EU-ba: több tagállam is panaszt nyújtott be

agrarszektor.hu
Marokkó az utóbbi időben a paradicsomtermelésre, azon belül is a cseresznyeparadicsomra és a fürtös cseresznyeparadicsomra kezdett összpontosítani, mivel ezekre nagy kereslet mutatkozik az uniós piacon. Elsősorban az EU-ba és az Egyesült Királyságba exportál paradicsomot, ami Marokkó paradicsomexportjának több mint 60%-át teszi ki. A 2020/21-es szezonban a marokkói paradicsomexport az előző szezonokhoz képest drámaian megnőtt, különösen igaz ez az EU-ba irányuló exportra. Az EU számos paradicsomtermelő országa, például Olaszország, Franciaország és Spanyolország hivatalos panaszt nyújtott be a paradicsomimportnak a kívánt mennyiséget meghaladó növekedése miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Marokkó a harmadik legnagyobb paradicsomtermelő az afrikai kontinensen. A termelés mennyisége a 2014-es 1,2 millió tonnáról 2019-re 1,3 millió tonnára nőtt. A belföldi piacra február és szeptember között termesztik, ezt követi az augusztustól márciusig tartó fő exportszezon - írja a NAK. Az ország a hagyományos paradicsom helyett inkább magasabb értékű snack-paradicsomok termelésére helyezte át a hangsúlyt, mint a cseresznye- és a fürtös cseresznyeparadicsom, mivel ezek iránt nagy a kereslet az uniós piacon, és a korai szezonban magasabb az árrésük. Iliass Feddol, a Tridge országigazgatója szerint a marokkói cseresznye- és bébi szilvaparadicsom egyre nagyobb hírnévre tesz szert az uniós és a belföldi piac vásárlói körében. Várhatóan 2022-ben a fő paradicsomfajták a cseresznyeparadicsom esetében a red sweet és a chery belle, a babaszilva paradicsom esetében pedig a celia és a caramello lesznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marokkó a paradicsom teljes globális exportpiacának mindössze 4,9%-át birtokolja 434,4 millió USD értékű kivitelével, de ezzel Marokkó még mindig az ötödik legnagyobb paradicsomexportőrnek számít világszerte. A Marokkóból exportált paradicsom mennyisége 2015 óta 44,7%-kal nőtt. Jelenleg Marokkó a világ egyik leggyorsabban növekvő paradicsomexportőre, és egyben Afrika legnagyobb paradicsomexportőre. Az EU részesedése a marokkói paradicsomexport több mint 60%-át teszi ki az euromediterrán partnerségnek köszönhetően, amely a két térség közötti gazdasági integrációt segíti elő a kereskedelmi akadályok felszámolása céljából. Marokkó az év bizonyos hónapjaiban - október és április között - bizonyos mennyiségű paradicsomot exportálhat az EU-ba csökkentett importáron.

A COVID-19 miatt azonban Marokkó teljes paradicsomexportja 2020-ban 46%-kal csökkent az előző évhez képest. 2020 előtt az ország az EU-ba és még az Egyesült Királyságba irányuló paradicsomexport növekvő tendenciát mutatott. A jelenlegi szezonban a marokkói paradicsomexport drasztikusan megnőtt az előző szezonokhoz képest, különösen az EU-ba irányuló export. A teljes behozatal már meghaladta az euro-mediterrán partnerségi megállapodás alapján elvárt 285 ezer tonnás mennyiséget. Marokkó 2020-ban összesen 518 ezer tonna paradicsomot szállított az EU-ba, míg csak 2021 márciusáig 373 ezer tonna paradicsomot exportált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?