Pusztító tűz söpört végig a francia földeken: híres borászatok is súlyosan károsodtak

agrarszektor.hu
Egy hét után hétfőre sikerült megfékezni az idei legnagyobb franciaországi erdőtüzet, ám teljesen eloltani még mindig nem tudták, hat út továbbra is lezárva marad - adták hírül a francia hatóságok. A tűz az ország délkeleti részén, Var megyében keletkezett múlt hétfőn egy autópálya mellett. Szakértők szerint valószínűleg egy eldobott, de még parázsló cigarettavég okozhatta.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A lángok 7000 hektáron pusztítottak, porig égetve Franciaország egyik jelentős természetvédelmi területét a Maures-hegységben, és súlyos károkat okozva a provence-i térség rozé borairól híres borászatinak. A BBC beszámolója szerint legalább 73 borászat és 5 bortermelő szövetkezetet érintett a tűzvész, szőlőskertek égtek le, de a teljes kárt még nem tudták teljesen felmérni, például azt, hogy mekkora területen vált a füst miatt használhatatlanná a termés - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szívszorító, a közelmúltban kétszer is elfagyott a szőlőnk, és most itt van ez az évtizedek óta legsúlyosabb tűzvész is  

- idézett a BBC egy borászt, aki szerint a károk miatt várhatóan drágulni fognak a régió borai, például a rozé.

A tűzben hét tűzoltó megsérült, két ember életét vesztette, 19-en füstmérgezést szenvedtek, 14 ezer embert pedig ki kellett menekíteni otthonából. Hétfőn még mindig 400 tűzoltó dolgozott a területen, és vélhetően további egy hétbe telik, míg teljesen sikerül eloltani a tüzet, amelyhez hasonló 20 éve nem tombolt a térségben.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Daniel Cole

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?