Pusztító tűz söpört végig a francia földeken: híres borászatok is súlyosan károsodtak

agrarszektor.hu
Egy hét után hétfőre sikerült megfékezni az idei legnagyobb franciaországi erdőtüzet, ám teljesen eloltani még mindig nem tudták, hat út továbbra is lezárva marad - adták hírül a francia hatóságok. A tűz az ország délkeleti részén, Var megyében keletkezett múlt hétfőn egy autópálya mellett. Szakértők szerint valószínűleg egy eldobott, de még parázsló cigarettavég okozhatta.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A lángok 7000 hektáron pusztítottak, porig égetve Franciaország egyik jelentős természetvédelmi területét a Maures-hegységben, és súlyos károkat okozva a provence-i térség rozé borairól híres borászatinak. A BBC beszámolója szerint legalább 73 borászat és 5 bortermelő szövetkezetet érintett a tűzvész, szőlőskertek égtek le, de a teljes kárt még nem tudták teljesen felmérni, például azt, hogy mekkora területen vált a füst miatt használhatatlanná a termés - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szívszorító, a közelmúltban kétszer is elfagyott a szőlőnk, és most itt van ez az évtizedek óta legsúlyosabb tűzvész is  

- idézett a BBC egy borászt, aki szerint a károk miatt várhatóan drágulni fognak a régió borai, például a rozé.

A tűzben hét tűzoltó megsérült, két ember életét vesztette, 19-en füstmérgezést szenvedtek, 14 ezer embert pedig ki kellett menekíteni otthonából. Hétfőn még mindig 400 tűzoltó dolgozott a területen, és vélhetően további egy hétbe telik, míg teljesen sikerül eloltani a tüzet, amelyhez hasonló 20 éve nem tombolt a térségben.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Daniel Cole

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?