Nem kímélte az időjárás a növényeket: veszélybe kerülhet a magyar repce?

Nem kímélte az időjárás a növényeket: veszélybe kerülhet a magyar repce?

agrarszektor.hu
Az egész országra jellemző, hogy a repce heterogénen fejlődött, az enyhe, száraz tél sem volt számára kedvező. Emellett az eddig érkezett minimális csapadék, a hirtelen meleg, majd a gyors lehűlés, és az erős szél kedvező körülményeket biztosított a kártevők számára. Már megjelentek a szárormányosok, az ellenük való védekezésre fel kell készülnünk, de vegyünk figyelembe, hogy a védekezést előrejelzésre alapozva végezzük, az integrált növényvédelem alapelveit figyelembe véve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A repceszárat károsító ormányosbogarak esetében a lárva a fő kártevő. A lárva a szár belsejének végigrágásával akár az egész növény pusztulását okozhatja. A lárva kártételét, az imágók betelepedésekor tudjuk csak megakadályozni, az ellenük történő védekezéssel. Miután megtörtént a tömeges tojásrakás, már nincs lehetőségük az ellenük való védekezésre. De mikor kezdjük meg a védekezést? Csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos egyedszám esetén beszélhetünk kártételi küszöbértéről - írja a NAK. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelésével és a növényállomány napi szemrevételezésével tudjuk meghatározni a védekezés optimális idejét. A szakkönyvek ezt az időpontot március közepe-vége felé határozzák meg, de a mostani, megváltozott időjárási körülmények miatt már nem ragaszkodhatunk az eddig bevált gyakorlathoz, az is elképzelhető, hogy korábbra kell hoznunk a kártevők elleni védekezés időpontját.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13