Brutális ónos eső pusztított Magyarországon: óriásiak a károk ezekben a megyékben

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek egyik legkomolyabb ónos esős helyzete sújtotta karácsony másnapján és hétfőn a déli, délkeleti országrészt. A vastag jégpáncél súlya alatt fák dőltek ki, ágak törtek le, akadozott az áramellátás. A tűzoltókat is több száz esetben riasztották, főként Csongrád-Csanád megyében. De mi okozta a több órán át tartó ónos esőt?

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Karácsony első napján még enyhe időben volt részünk, a csúcshőmérséklet többfelé a 10 fokot is meghaladta. Észak, északkelet felől viszont már napközben megkezdődött a hideg, fagyos levegő visszaszivárgása, főként a talaj közeli légrétegekben, így vasárnap hajnalra szinte az egész országban fagypont alá csökkent a hőmérséklet - írja az Időkép. A magasabb szinteken a déli országrészben viszont nem teljesedett ki a lehűlés, nagyjából 400 és 1300 méteres magasság között pozitív maradt a hőmérséklet, amely tartósan fenn is maradt. Ebben a kb. 800-900 méter vastag, pozitív hőmérsékletű légrétegben folyékonnyá vált a hulló csapadék halmazállapota, amely a fagyos talajra érve szinte azonnal megfagyott. Mivel az ónos eső több órán keresztül tartott, így a legmagasabb fokú, piros riasztás kiadására került sor, mind vasárnap, mind pedig hétfőn.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?